Ще получат ли пълно финансиране всички проекти по 121 мярка за земеделска техника?

Ще получат ли пълно финансиране всички проекти по 121 мярка за земеделска техника?

Към момента няма заведени дела срещу ДФЗ от бенефициенти на проекти по 121 мярка от Програмата за развитие на селските райони, съобщи пред журналисти във Велико Търново Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Ето какво обясни Илиева: „Заварихме над 800 проекта. Преди края на годината бяха обработени над 600. В останалите са констатирани несъответствия, които се изчистват, т.е. в рамките на срока за обработка при тях няма констатирани закъснения по обективни причини. В този смисъл считам, че не би имало основания за подобни дела, тъй като във всеки един от останалите за обработка проекти има някакъв казус”.

Помолена все пак да уточни означава ли, че тези останали проекти няма да бъдат орязани с 10%, Илиева обясни „Да, тези проекти, които в срока на изтичане на програмата са попаднали и са представили изискуемите документи, са преминали комисия за одобрение.”

В крайна сметка не стана ясно ще има ли 10% орязване на субсидиите на проекти за селскостопанска техника или не, разгледани ли са в срок проектите или не.

Припомняме, че дни преди нова година зам-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че проектите по 121 мярка няма да бъдат разгледани преди края на годината, защото са прекалено много.

В края на миналата седмица пък председателят на НАЗ Радослав Христов съобщи, че проектите, които ще получат намалено субсидиране са 270 – т.е. тези бизнес планове не са били разгледани в законовия тримесечен срок и ще бъдат субсидирани не на 50%, а на 40%. Христов е категоричен, че скоро ще има заведени дела от земеделските производители срещу ДФЗ заради финансовите загуби, които ще претърпят.

Ресурсът и приетите проекти по мярка 121 в частта и за закупуването на земеделска техника бяха за целия период на програмата, припомни Калина Илиева.

източник: Фермер.БГ