Силажокомбайните CLAAS ще са все по-честа гледка по българските полета (ВИДЕО)

Силажокомбайните CLAAS ще са все по-честа гледка по българските полета (ВИДЕО)

В района на гр. Димово, инжeнерните специалисти на фирма Рапид КБ ООД пуснаха в експлоатация новия модел силажокомбайн CLAAS JAGUAR 850. За екипа това е изключителен момент, тъй като по българските полета рядко се виждат такива машини поради слабото отглеждане на силажни култури през 90-те години, което продължава и до днес.

 

Новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 обаче дава предпоставки за обръщане на тази тенденция, за което свидетелства и пускането в действие днес на тази изключителна машина.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

 

 

Представяме новия модел силажокомбайн CLAAS JAGUAR. Ще го познаете по заобления дизайн. Той е първият в България от новата серия. Новото при него е, че вече е с двигател  Tier 4, технологията за изгорели газове се постига с AdBlue, двигателят е Mercedes. Този силажoкомбайн е с мощност 455 к.с., като неговият капацитет е 30 000 тона силаж за сезон като говорим за дължина на нарязване от порядъка на 4-5 мм, каза пред Трактор.БГ Николай Цеков, Мениджър Продажби Рапид КБ.

В силажокомбайните CLAAS JAGUAR са вградени много технологии, които подпомагат механизатора. Едно от най-големите преимущества, с което разполага и тази машина JAGUAR 850, е разположената върху разтоварващия шнек камера.  

Николай Цеков поясни: Това е 3D цветна камера която сама определя границите на ремаркето. По този начин тръбата се мести автоматично без затова да има грижа механизатора,  така че да се запълва ремаркето равномерно по дължина. Това изключително много намалява стреса върху механизатора и по този начин той може да работи дълго време и да запази своята работоспособност.

 

Силажокомбайнът CLAAS JAGUAR850 е една от най-успешните машини на световния производител CLAAS, който е и световен лидер в продажбите на този тип машини. Какво го прави уникален, сподели Цеков: Повече от 51% в световен мащаб, пазарен дял се пада на силажокомбайните CLAAS JAGUAR. Това е едно доказателство, че машината е много рентабилна, много производителна и с много ниски експлоатационни разходи. Философията на CLAAS е, че потокът, масата, който влиза в машината, постоянно се ускорява. Няма нито една точка, в която потокът да намалява неговата скорост и след това да ускорява. Тук има постоянно ускоряване и на това се дължи по-голямата производителност. Същевременно тук имаме и директно задвижване на нарязващия апарат; механично задвижване, което пък от своя страна е много ефективно и ни позволява да пестим доста гориво.

Изключително важно за икономичността при новите силажокомбайни JAGUAR 8-ма и 9-та серия е внедрената система Dynamic Power, която автоматично редуцира мощността на двигателя при по-ниско натоварване. Това прави машината ефективна, дори когато масата, която се прибира, е по-малка.

 

Николай Цеков допълни: Другото, на което искам да обърна внимание, е на приставката отпред – Orbis. Това е новата приставка за безредово силажиране на царевица. Вече са оптимизирани дискове, които вкарват материала и самият Orbis може да се използва и за директно прибиране на слети култури. Говорим за ръж, тритикале, пшеница и други култури. Самата приставка е снабдена с един редуктор с 3 скорости, с което още по-лесно можем да напасваме машината към условията на работа.

 

Силажокомбайнът CLAAS JAGUAR 850 е оборудван с множество технологични решения, които имат за цел максимално да улеснят и ускорят работния процес, сред които е и системата Opticam пилот. Това е камерата, монтирана пред кабината на силажокомбайна, която влиза в действие, когато механизаторът работи по т. нар откос. Системата Opticam сама придвижва силажокомбайна по откоса и това позволява да се постигне  по-голяма производителност.

Допълнение за внедрените технологии в силажокомбайните CLAAS, това е една система Dynamic Cooling която вече я има при големите хибридни LEXION-и. При тях задвижването на вентилатора за охлаждането е с променливи обороти, които са в зависимост от различните температури на охлаждаща течност, климатик, хидравлично масло. По този начин така се подбират оборотите на вентилатора, че те да бъдат най-оптимални и да нямаме излишен разход на енергия. Това се вижда на края в работния процес, когато се зареди машината. Тук специално на това поле постигаме разход от 1.6 литра на декар при силажиране –  това е под 1 литър на тон силаж, поясни Николай Цеков.

 

От Рапид са оптимисти, че постепенно все повече българските фермери ще се връщат към културите за силаж и че все по-често ще виждаме тези модерни машини по нашите полета, както е в останалите страни от ЕС. Вече се забелязва по-сериозен интерес към силажокомбайните, но за съжаление това не е защото животновъдството се развива с много големи темпове а, защото навлизат вече Биогаз инсталации в България.

Вече има няколко работещи и на това поле, което сме в момента царевицата, която се силажира отива директно на силажните ями –  за една Биогаз инсталация в радиус от 50 км. Когато силажът се използва за биогаз вече имаме доста сериозни изисквания към него. Дължината на нарязване да е 3-4 мм., като въобще не се допускат парченца с размери 1 см. тъй като това пречи на ферментация. И тук вече имаме доста сериозни изисквания към машините, когато се използват за Биогаз. Да, интересът се увеличава. Това е видимо и от запитванията, които имаме за такива машини, каза в заключение мениджърът продажби на Рапид КБ Николай Цеков.