Софтуерът за мониторинг на посевите GeoSCAN става все по-атрактивен за стопанствата (ВИДЕО)

Софтуерът за мониторинг на посевите GeoSCAN става все по-атрактивен за стопанствата (ВИДЕО)
Компанията за технологични решения в земеделието Техно Фарм представи на изложението БАТА Агро, есен 2015 новостите в софтуера за управление на земеделските стопанства TechnoFarm, както и как е преминала първата селскостопанска година за включените в програмата GeoSCANземеделски производители и техните впечатления след жътва.
 
 
GeoSCAN е програма за мониторинг на състоянието на земеделските посеви в реално време с помощта на сателитни снимки и специализиран софтуер. Тя е базирана на най-съвременните технологии за анализ на изображения на земната повърхност , като тази технология е вече достъпна и за земеделските производители и у нас. Тази година бе първата година, в която българските земеделци имаха възможност да наблюдават своите площи от изкуствени спътници на Земята и да следят развитието им със специализиран индекс.

 
Васил Василев, продуктов мениджър GeoSCAN сподели пред Фермер.БГ: „Можем да заключим, че тази година беше една успешна година за GeoSCAN, тъй като земеделските производители, които бяха абонирани за нея, изразяват мнение, че имаха възможност да следят техните посеви дистанционно и в реално време и да извършват необходимите мероприятия за подобряване добивите. Ефективността на системата е изключително добра. Освен това дава реална възможност за следене на посевите, както с мобилни приложения, така и с онлайн система.“
 
 
През тази стопанска година няколко стотин фермера използваха системата GeoSCAN и те виждат ползите от това да имат обективна информация. Това е една от причините вече да има абонирани и за следващия сезон като това биват стопанства от 1000 до над 200 000 декара, споделят от Техно Фарм.
 
Земеделци изразиха задоволство, че използвайки тази система, те са една крачка пред своите конкуренти. За тях програмата GeoSCAN е от изключителна полза, тъй като им дава предимство в следенето на състоянието на посевите и им дава време за реакция при наличието на проблем като така помага за увеличаване на добивите, а от там и на печалбите  от техните полета.
 
„Както знаете системата заснема почти 90% от земеделските площи на страната и системата беше използвана за тези клиенти, които се абонираха за нея. Те получиха минимум по 5 карти за земеделския сезон, това означава, че някои производители получиха повече от 5 карти. Земеделците имаха възможност наистина в реално време да получат актуална информация за състоянието на посевите, което автоматично не изключва варианта да ги посетят на място, даже е препоръчително да се види и картата, която е качена в техния лог и да отидат на полета и да сравнят резултатите, които са се получили от вегетационната карта на развитието с наблюдение на терена“, посочи Васил Василев.
 
От Техно Фарм споделиха и, че продължават усилено развитието на платформата GeoSCAN . Новото, което предстои за GeoSCAN през земеделската 2015-2016 г. е, че ще бъде направена интеграция с услугите предлагани от НИК AgroService. Това ще улесни откриването и анализирането с почвен и растителен анализ точно на проблеми зони в дадено поле. Така земеделците ще разберат на какво се дължат слабите зони на развитие на посевитеи се дадат най-точните решенияза преодоляването им.
 
Програмата GeoSCAN ще продължи развитието си и в насока усъвършенстване на вегетационния индекс спрямо отглежданите у нас култури. Освен отчетените добри резултати от първата стопанска година на програмата GeoSCAN, от Техно Фарм ООД представиха и новостите в специализирания земеделски софтуер, който предлага компанията.
 
„Акцентът, който си поставяме в развитие на софтуера е за ефективно управление на разходите, като могат да бъдат изчислявани дължимите възнаграждения на всеки един механизатор, служител във фирмата на база на извършените обработки“, обясни Михаил Карабельов, Търговски мениджър.
 
Друг акцент в развитието на софтуерната платформа TechnoFarm е разработването на нови функционалности в него с цел гарантиране на високо ниво на защита на обработваните данни и информация.
 
За нас е важен с оглед и измененията, които настъпиха в нормативната база, така, че земеделските стопани, които имат право вече да получат актуални данни за ползваните имоти, да могат да въведат информацията в софтуера и да им осигурим защита. Реализирали сме различни права за четене и права за редакция, в зависимост от ролята, която е отредена на служителя, който влиза в софтуера, така, че да осигурим контрол на достъпа и защита на данните, които са въведени в софтуера, посочи Михаил Карабельов.
 
Техно Фарм ООД е компания, изцяло фокусирана в развитието на софтуер за земеделие и по този начин предлага на своите клиенти високо ниво на обслужване, като се стреми да отговори максимално на изискванията на земеделците, както и да предостави решения в синхрон с административните норми.
 
Повече информация за предлаганите от Техно Фарм продукти и услуги може да получите в интернет на адрес www.technofarm.bg или на телефон 0892 609 405
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!