Спад от 5% на новорегистрираните трактори в Европа

Спад от 5% на новорегистрираните трактори в Европа
Спад от близо 5 процента се отчита при регистрацията на нови трактори за първата половина на 2018 г., отчитат от Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА). От асоциацията сравняват данните със същия период на миналата година. 
 
Общата бройка новорегистрирани трактори в 30 държави (по данни събрани от CEMA) на Стария континент е 69 260. В тези 30 държави влизат 28-те страни-членки на Европейския съюз, с изключение на България, Кипър, Малта и Румъния, както и Босна, Исландия, Молдова, Норвегия, Сърбия, Черна гора и Швейцария.
 
Това обаче не дава яснота върху общата картина, отбелязват от асоциацията. Продажбите паднаха през първите три месеца на годината, докато търсенето през месеците след това остана стабилно, в сравнение със същия период на 2017 г. 
 
Причината за това е скокът в регистрациите през декември 2017 г., инспириран главно от новите еконорми на Европейския съюз за двигателите на селскостопанските машини, влезли в сила от 1 януари 2018 г. 
 
Тракторите, които не отговарят на изискванията в регламента, трябваше да бъдат регистрирани или пуснати на пазара преди тази дата, което доведе до голям брой регистрации в навечерието на новата година. 
 
Иначе за периода юли 2017 г. – юни 2018 г. има ръст от новорегистрирани трактори от 10 процента, като това е в сравнение с периода юли 2016 г. – юни 2017 г. като увеличението през декември миналата година е по-голямо, отколкото за цялото първо полугодие на настоящата. Това донякъде затруднява точните изчисления, но потвърждава положителната тенденция, твърдят от СЕМА.