Спестете разходи и дайте шанс на посевите си с машините на SLY/AGRISEM

Спестете разходи и дайте шанс на посевите си с машините на SLY/AGRISEM

Тазгодишната суша изведе напред проблем, с който фермерите се наложи да се справят. Оказа се, че Strip-Till и No-Till технологиите са изключително ефективни в трудните условия, които ни предложи 2020 г. За да проверим какъв е ефекта от използването им, се срещнахме на полето край село Иваново със земеделския производител Георги Георгиев.

 

Той се е доверил на сигурната подкрепа на фирма Стойчеви ООД, които са единственият оторизиран дилър на машините на френската компания SLY/AGRISEM - бранд, който се очертава като водещ за Strip-Till и No-Till в България и Европа. 

 

“Намираме се на поле с рапица, която се отглежда по Strip-Till технология. Решихме да използваме тази технология заради много голямата суша тази година - беше невъзможно да се обработва по друг начин,” каза фермерът пред Трактор.БГ

 

Георгиев обработва 30 000 дка земя в подножието на Родопа планина. 

 

“От 4000 дка рапица, които имаме засети, 3000 дка са на Strip-Till, 1000 са по конвенционална технология с оране, продълбочаване и т.н., с камара повече разходи на декар, и нямаме и 30 процента от това, което виждате тук”, разказа стопанинът. 

 

Фермерът признава, че голяма част от заслугите за качествената сеитба е на култиватора StripCat на SLY/AGRISEM, който е използван на полето. 

Георги Георгиев: Изключително здрава и надеждна машина. С много лесни и удобни за работа регулировки. 

 

По-думите на фермера огромно значение за добрата работа имат въздушното окачване на рамата, възможността да се регулира налягането на предните и задните възглавници.

 

“И по този начин дори при много лоша почва да се получи максимално добре уплътнен стрип за сеитба почти веднага. Мисля, че полето се получи много добре. Познавам колеги, които го използват и са доволни. 
Когато видим едно поле, така поникнало и начертано като по каталог, тогава си заслужава оттук нататък да влагаме”, посочи Георгиев. 

 

Есенната сеитба е един от най-важните моменти за стопаните през годината. За да бъде максимално прецизен Георгиев е избрал да засее пшеницата си с No-Till сеялката BOSS на SLY/AGRISEM

 

“По моя начин на разбиране за използването на съвременните технологии в земеделието, аз съм избрал една директна сеялка за директна сеитба, която ми позволява да спестя много разходи и много време”, обясни Георги Георгиев. 

 

Спорен него разходите се изразяват в няколко аспекта. 

 

“С тази сеялка си позволявам да спестя време за обработки, да минимализирам амортизацията на много машини и много часове труд на много механизатори. Докато тук, с един механизатор. Машината е оборудвана на най-високо ниво за внасяне на течен стартерен тор, за внасяне на гранулиран тор и едновременно с това за сеитба. Това нещо става с едно минаване през полето”, каза фермерът. 

 

Но само финансови ли са причините за избор на сеялката BOSS или има тя има и агрономически предимства?

 

“Открай време районът ни е един от най-засушливите в България и открай време си имаме този проблем със засушаването, така че ние с това сме свикнали и с това се борим. 
Запазването на влагата и структурата на почвата са основните причини, поради които се стремим да направим достатъчно опити, да натрупаме опит за използването на директните сеялки в нашето производство”, посочи Георгиев, като впечатленията му от сеялката BOSS са повече от добри. 

 

“Това е една от най-иновативните машини. Работи без да преуплътнява допълнително почвата. 
Искаме да видим максимумът, който може да се получава на нашите полета, прилагайки тези директни технологии”, обобщи стопанинът. 


 

Научете повече от официалния вносител за България – Стойчеви ООД, на www.stoychevi.com и на телефон 0887 244 288.