Спират движението на земеделска техника при температура над 35 градуса

Спират движението на земеделска техника при температура над 35 градуса

При температури от над 35 градуса по Целзий от 13:00 до 21:00 часа се налага забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

При действие на забраната автомобилите трябва да изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.

Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 1 септември 2013 година. Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.

От АПИ предупреждават още, че при температури по-ниски от 35 градуса по Целзий движението на тежкотоварни превозни средства ще бъде ограничено между 16:00 и 22:00 часа в петък и между 14:00 и 20:00 часа в неделя. Ограничава се движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета), селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Забраната се отнася за:

- автомагистрали;
- пътища I-ви клас;
- пътища II-ри клас в участъците:
път II-55 Дебелец – Гурково;
път II-99 Бургас – Царево;
път II-11 и II-15 в участъка Оряхово – Мизия;
път II-86 Пловдив – Смолян;
път II-19 Симитли – Гоце Делчев;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-29 Добрич – граница Румъния