Сравнителни тестове на почвобработваща техника проведе Анимекс край Велико Търново

Сравнителни тестове на почвобработваща техника проведе Анимекс край Велико Търново

 

Анимекс проведе вторите по рода си сравнителни тестове на почвообработваща техника, този път  край Велико Търново. Пред събралите се фермери от региона бяха представени богата гама машини, от марките - New Holland, Steyar, ILGI, Lemken, Agrisem, CELLI,  Faresin .

 

Началото демонстрационните тестове постави трактор New Holland T8.360, представител на новата серия трактори New Holland T8, оборудвани с новите двигатели отговарящи на новите европейски изисквания Tier 4. С максимална мощност от 340 к.с. , висока маневреност и впечатляваща панорамна видимост, този трактор може да отговори и на най-високите изисквания за работа в тежки условия.

 

Трактор New Holland T8.360 бе агрегатиран с триметров продълбочител Agrisem, модел Cultiplow.  Дълбоко продълбочаване при тези машини дава много добри резултати при обработката, като тайната се крие във формата на остриета, които двустранно изместват почвата с ефект на вълна. Така се осигурява добра структурна цялост на почвата и спомага за доброто развитие на корена в дълбочина.  Дълбочината на обработка, която може да се достигне този продълбочител е от 20 до 50 см.

 

След тракторът New Holland T8.360 бе представен и трактор от същия клас, но от друга марка - Steyr (Щаер), модел CVT 6200, с мощност  -197 конски сили. Тракторите от тази серия са снабдени с нова CVT трансмисия, широка кабина с площ почти 6 кв.м и подлакътник от ново поколение, с изграден мултиконтролер. Този модел трактор е обурудван с 6,7  литров дизелов двигател,  с турбо компресор и ниво на вредните емисии Tier 3.

 

Тракторът  Steyr CVT 6200  бе агрегатиран с обръщателен пет-корусен плуг- Lemken,  модел : Еuropal 4+1. Конструкцията на тези плугове е така изработена, че  осигуряват лекота на движението, което същевременно води до икономия на горивото.

 

Трети в полевите тестове бе трактор New Holland Т5050, с 4-цилиндров двигател Turbointercooler и  трансмисия Dual Command. С този трактор по един и същи начин се обработват и домашния двор и полето, което го прави идеален за различните дейности в едно стопанство. С компактния си дизайн той може да работи дори и под ниски навеси. New Holland Т5050 е толкова компактен, че неговото тегло- мощност е едва 37 кг. на конска сила. Към него бе агрегатиран обръщателен плуг MASS  - марка добре позната на  българския пазар повече от 10 години, която предлага отлично съотношение цена- качество.

 

Фермерите, които присъстваха на полевите тестове имаха възможност да видят култиватор IGLI, модел APOLO - 5, с 5 метра работна ширина. Той може да се използва, както при повърхностна, така и при дълбочинна обработка на почвата, като дълбочината, до която  достига е от 5 до 30 см.  Този модел култиватори работят в комбинация с 14 режещи дискове- и двойно притъпкващ валяк.

 

Най-голямо внимание в демонстрацията бе отделено на машините, които най-много се използват в момента, а именно браните.

 

Стартът на полевите сравнителни тестове при браните бе даден с 4,5 метровата дискова брана IGLI MAXIMA 36, оборудвана с валяк. Фирма Анимекс налага марката IGLI/Ижли/  на българския пазар от края на миналата година и към момента от фирмата заявиха, че първите отзиви от използването на тези машини са повече от добри и може да се заяви, че тези дискови брани са хитът през този сезон. Дисковата брана IGLI MAXIMA има 36 броя дискове, като всеки един е с размери 560 мм. Всеки диск е на индивидуален държател, което позволява изключително прецизна и добра работа при всякакъв вид условия на полето.

 

Следващият модел дискова брана, с която фермерите имаха възможността да се запознаят бе модел Lemken Rubin 9 . Тя е с висок капацитет на работа, дори и в тежки почвени условия, идеална е за високи стърнища, тревни и зеленчукови остатъци. Типът на браната е прикачена, сгъваема, с работна ширина 6м. Има 48 броя дискове, с размер 620 мм, разположени в два реда. Необходимата мощност за работа на дисковата брана е между 210-300 конски сили. Тук тя е агригатирана на трактор New Holland Т8.360 .

 

Разнообразието при дисковите брани бе допълнено от активна брана CELLI, модел MAXI 400, която бе демонстрирана в комплект със сеялка FERABOLI . Работната ширина на дисковата брана е 4 м, а дълбочината на почвообработката, което се достига при работа е 33 см. Този модел брана е оборудван със защита от претоварване. Сеалка Feraboli, модел VITTORIA UNIVERSAL разполага с 29 броя дискове, капацитет на бункера 670 литра, електронен брояч на хектарите, и не на последно място е обрудвана с разрохвачи на следата на трактора.

 

Фирма  Анимекс представи пред фермерите и дискова брана от престижната марка Agrisem модел Disk O Mulch Gold с работна ширина 3 м. Характерното за тази брана е че дисковете са с патентованата 3D система за защита главината на диска, което осигурява обезпеченост на работните органи при работа и повишава производителността и качеството на работа.

 

Не бе пропуснато да се покаже и сеитба с добре познатата на българския пазар навесна сеялка IrTem 400 , която разполага с 31 работни органи и е с капацитет на бункера 646 литра.

 

Демонстрацията събра над 70 фермера от областта, които се убедиха, че фирма Анимекс предлага разнообразна техника, съобразена със спецификите на района. Всички останаха доволни, че имаха възможност да видят и да сравнят как се представиха няколко различни марки машини за обработка и сеитба на почвата. От  Анимекс, от своя страна, обещаха демонстрациите на полето да станат традиция.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

New Holland T8