Субсидии покриват купуване на агродронове в Китай

На практика всичко се оказва политика

Субсидии покриват купуване на агродронове в Китай

Около 1/3 от стойността на селскостопанските дронове и безпилотните средства, които са необходими за наблюдение на земеделските площи  идват от субсидии, които се изплащат на стопаните от китайското правителство. Това твърди в интервю за Bloomberg съучредителят на една от най-мощните компании за производство на такава летателна техника в КНР Джастин Гонг.

 

Австралийските пожари удрят в сърцето млечната индустрия на континента

 

Използването на дронове през новия стопански сезон според него ще става все по-популярно. Анализатори прогнозират, че пазарът ще нарасне двойно. Ако през 2019 година са продадени 25 000, то тази година според анализите ще бъдат купени 50 000 дронове и безпилотна техника, чрез които се сее, тори, наблюдава, и се третира с препарати.

 

„Все повече фермери превръщат малките участъци земя, която обработват в големи ферми. Именно това прави безпилотните летателни средства все по-популярно“, твърди Гонг.

 

На практика всичко се оказва политика. Случва се след като около по думите на министър на селското стопанство в КНР Хан Чанфу 288 милиона китайски фермери се преместили в градовете, търсейки по-висок стандарт на живот и по-добро заплащане на труда им. След тях останали много изоставени селски имоти и прилежащата към тях земя, която те повече не биха могли да обработват. Затова се наложило и да се реагира. На бившите фермери било разрешено да сключват договори за земята си с големи компании или кооперации за мащабни операции. Така повече от една трета частна земя била прехвърлена по договор за управление на големи селскостопански предприятия.

 

Политическите лидери в Китай пък поощряват малките фермери да се обединяват, с цел да бъде повишена ефективността в производството на храни.

 

„Продължаваме да сме свидетели на това как селското население намалява, особено по отношение на младежите, които се стремят да заминат в града. И ние трябва да намерим решение за оставащите фермери, за да могат те да произвеждат качествени продукти за прехранването на цялото население, в включително и това в града“, обяснява Джастин Гонг.

 

Според анализаторите на фирмата именно субсидиите за този вид техника,  гарантира, че фермерите ще могат да си позволят да купуват повече безпилотни летателни средства. А с тях и да облекчат работата си и да осигуряват повече и по-качествена продукция, с по-малко разход и да се справят с проблема с работната ръка.

Добави коментар