Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите

  • 46
  • 0
  • Новини
Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите

Докато не се намеси хубаво законодателството в тази държава, няма как пчеларите да не страдаме от това нещо. Всяка година, особено напролет, ние започваме да спасяваме пчелите от пръскания, от натравяния. Това каза за Агри.БГ пчеларката Теодора Тодорова. 

 

“Както всяка година и тази не беше по-различна. Доста райони бяха засегнати, измирането на кошери не спира. Огромни загуби пак се отчитаха, въпросът е, че все още никой нищо не прави в държавата, за да защитава пчеларите и нашата дейност, свързана с опрашването. 

 

Може би още тук, в България нямаме този хубав манталитет, както в някои държави, да подпомагат пчеларите, за да може да се случва опрашването”, каза пчеларката. 

 

Теодора Тодорова: Знаете, че в повечето държави опрашването се заплаща. 

 

 

Много е важно земеделците да се активират и да вземат нещата в свои ръце, смята Теодора. 

 

“От опрашването им зависи добива, защото колкото пъти е опрашен един цвят, толкова по-хубав става плода, толкова по-обемен. Отчитано е, че добиваемостта на растенията се вдига с 50%, когато са опрашени от пчели. Вместо да се възползват от това нещо, пръскат с още вреди препарати и хем намаляват добива, хем продукцията си”, посочи Теодора. 

 

Според нея е добре това да бъде в Общата селскостопанска политика (ОСП), която се залага за следващия програмен период. И по този начин земеделците ще бъдат стимулирани да търсят опрашването като услуга. 

 

“Те също имат проблеми - ние сме наясно. Нападат ги животинки и затова пръскат, но когато се пръска прекомерно или с вредни пестициди, няма как нещата да стигнат до хубав ефект, дори и в производството на самата храна след това. 
Те не могат без опрашителите, пък ние не можем без растенията, защото така се вдигат и нашите добиви.
Имаме кошери в планината - над 1000 м надморско равнище, там вадим много малко като продукция, но това е за сметка на качеството. Защото там цъфтят диви ягоди, къпини, малини и меда става много по-различен. Но, когато става въпрос за голям добив на количество мед - 500, 600 кошера, които можеш да натовариш и да направиш хубаво подвижно пчеларство, просо това нещо да се отплаща по някакъв начин и на пчеларите”, коментира Теодора. 

 

Тя припомни, че доказването на изтравянето на кошерите е твърде трудно и скъпо. От една страна пестицидите се изпаряват докато се стигне до проба. А самата проба е много скъпа - над 1000 лв. 

 

“Ако ми измрат пчелите, защо държавата не ми осигурява средства да си направя безплатни проби и да се каже, че пчелите са измрели от конкретни пестициди - ако това е така.По този начин ще мога да покажа на земеделеца какво причинява на пчелите ми. А в един район, ако има трима земеделеца започват да си прехвърлят топката. Ние за какво работим? За един мед, който се купува на безценица - 5 лв./кг. Това нормално ли е? може всичко друго да се вдигне, но не и меда. Ние сме принудени да продаваме на фермерски пазари, за да имаме краен клиент. Това не може да си го позволи един човек, който днес изважда 10 тона и той няма време да реализира по този начин продукцията си. Изважда 10 т мед и го продава на 5 лв. Това продължава от години наред”, разсъждава пчеларката. 

 

Следете темана и на cap4us.agri.bg

Добави коментар