Супермашини в действие по българските полета

Varex Field Days 2019 показа изцяло нови стандарти за качество, производителност и ефективност

Супермашини в действие по българските полета

По-големи, по-мощни, по-продуктивни. Това е най-точното описание за изцяло новите комбайни Massey Ferguson IDEAL, които направиха своя дебют по българските полета, благодарение на официалния вносител на марката за страната – фирма Варекс.
Новото бижу в портфолиото на компанията е дело на концерна AGCO, с което изцяло се преобръщат досегашните стандарти и разбирания за качество, производителност и ефективност. Комбайните IDEAL привлякоха вниманието на света още на Агритехника в Хановер през 2017 г., когато новата разработка спечели приза „Машина на годината“. Още тогава стана ясно, че с Massey Ferguson IDEAL правилата в земеделието ще се променят.

Машината, която променя правилата в земеделието вече е в България


Две години по-късно, за първи път в България, виждаме в работни условия и трите модифицикации на машината – моделите 7PL, 8 и 9T. Последната полева демонстрация, част от събитията Varex Field Days, се проведе на полето на дългогодишния партньор на компанията – кооперация „Единство“ в село Комощица.


“Този комбайн е интересен за българските производители с най-голямата си иновация – IDEAL Harvest. Системата прави комбайна абсолютно автономен – на всеки 20 сек. той си променя настройките, спрямо нашите изисквания. В зависимост от това дали искаме по-добро качество на зърното, по-добра слама или ниски загуби, комбайнът се саморегулира”, каза за Трактор.БГ Валентин Чилев, сервизен инженер във Варекс.


MF IDEAL е най-продуктивният комбайн в света, с най-големия бункер от 17 100 литра обем и 80 сек. време за разтоварване.

Но нека погледнем комбайна отблизо.

 


„С комбайните IDEAL, концернът AGCO представя един изцяло нов подход. Машината е разработена изцяло по нуждите на земеделците. Това се вижда и на полето – дори в България земеделските производители виждат отговор на всички свои нужди и желания в една машина – комбайнът IDEAL.

Марко Бидин: Определено MF IDEAL e революция на пазара на земеделска техника.


За да бъде комбайнът на полето, фирма Варекс премина специално обучение. Аз съм изключително щастлив, че аз бях един от хората, които проведоха този специален курс на най-високото „платинено“ ниво по стандартите на производителя“, разясни Марко Бидин, продуктов специалист в корпорация AGCO.



-    Изцяло нов дизайн, широка кабина и перфектен изглед към хедера;
-    Системата Harvest Plus автоматично контролира скоростта на придвижване и нормата на натоварване спрямо предварително зададени параметри от оператора;
-    Машината автоматично изчислява добива, влагата на почвата, капацитета и продуктивността на машината;
-    Системата IDEAL Harvest автоматично регулира настройките, за да отговори на предварително зададени параметри като използва сигнали от 36 MADS акустични сензора с голяма точност.


Даниел Димитров е председател на кооперация „Единство“ и домакин на събитието в село Комощица. Фермерът също остана силно впечатлен от възможностите на Massey Ferguson IDEAL.

 


„Страхотен комбайн. Мечта може би за всеки земеделец. Най-ценното на една машина е да има голяма продуктивност, да прибира зърното с високо качество и да няма загуби. От друга гледна точка да е и икономичен в същото време“, категоричен е земеделският стопанин.


Всички тези изисквания са покрити, дори надградени от Massey Ferguson IDEAL.

Точно и заради това, Даниел Димитров вече обмисля инвестиция за купуване на машината.


„За нашите площи, ние сме средно земеделско стопанство, може би 9Т е голям за нас, но защо не пък 8, който също е на това изложение“, добави той.


Друг основен участник в полевите демонстрации на Варекс е тракторът Massey Ferguson, представен от всички свои серии. На полевия ден фермерите видяха трактор MF 5713S в комбинация с есенна сеялка KURT.

 

 

Трактор MF 7726S, който е най-продаваният модел в портфолиото на компанията, с 260 к.с максимална мощност, агрегатиран към торачка AGREX FERTI W3200.

 

 

И модел MF 8735S, който е с впечатляващите 350 к.с. максимална мощност, показан с претоварващо ремарке GUSTROWER GTU25.


Осма серия на Massey Ferguson е една от най-предпочитаните сред българските земеделски производители.


„Комбинацията от безстепенна скоростна кутия, от чудесната теглителна мощност, от много добрите екстри и оборудване на тракторите, ги правят лидер в този мощностен клас. Клиентите - познавачи, които искат да имат хубав мощен трактор, трябва да изберат Massey Ferguson“, каза Явор Хранов, продуктов специалист във Варекс.


Именно познавачи са земеделските производители от кооперация „Единство“, които разполагат с четири комбайна Massey Ferguson, два Challenger, шест трактора Massey Ferguson и два гумено-верижни трактора Challenger.

 


„Ние работим с тях от доста години. Това, което казах за икономичността за нас е важен фактор, а те го постигат. Също така сравнително малък е процентът на чупене и разваляне на техниката, а оттам и купуване на части“, потвърди земеделецът Даниел Димитров.


Това наистина е така. Сервизът на фирма Варекс е на топ ниво, благодарение на добрите специалисти, които са на всекидневно разположение на фермерите.


„Сервизът на Варекс е на много високо ниво. Всичките ни сервизни специалисти са инженери. Варекс много се гордее с този факт, защото е много важно сервизният екип да бъде добре квалифициран. Освен това имаме 8 офиса в страната, т.е покриваме всяка една точка на България. Те са в т.нар режим 24/7, като в момента, по време на жътва, имаме дежурни специалисти, които могат да реагират на внезапни проблеми на нашите клиенти“, заключи Явор Хранов.


Тази година фирма Варекс и Massey Ferguson отпразнуваха своето 5-годишно успешно партньорство. В тази връзка са предвидени специални условия при закупуване на нова техника до края на месец август. Атрактивните предложения са свързани с лизингово финансиране за 5 години, при промоционални лихвени нива. Също така удължената гаранция Massey Ferguson Care за период от 5 години.

Допълнителна информация за всички машини от портфолиото на фирма Варекс може да получите на телефон 02 /930 99 70 или в интернет на адрес www.varex.bg