Светлана Боянова: Изборите забавиха процеса на работа по Стратегическия план

Светлана Боянова: Изборите забавиха процеса на работа по Стратегическия план

 

На 26 март се проведе супертриалог между Европейската Комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент. Целта на тези срещи на високо ниво са да се изгради финалният облик на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) след 2023 г.

 

Неслучайно триалогът беше обявен като супер. Трите институции за първи път сближиха позиции, стопиха дистанцията и блокажа, който имаше. По много от най-важните теми като таван, зелена архитектура и т.н., въпреки че се правеха триалози, зациклиха и не можаха да успеят да продължат напред. Така коментира председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова мегасрещата пред Агри.БГ. 

 

“Супертриалогът в крайна сметка доведе до това, че трите страни стоплиха отношенията, а не случайно те започнаха от теми, за които по-вероятно да си стиснат ръцете, като т.нар. New delivery model - нов начин на прилагане на ОСП. Т.е. - вместо само да се изпълняват някакви изисквания, да имаме и някакви резултати. 
Обсъждайки тази рамка на изпълнението, беше обявено, че е постигнато съгласие колко и кои да бъдат индикаторите, които всяка една страна-членка трябва да постигне и оттам насетне да гоним и европейски цели”, обясни Боянова пред камерата ни. 

 

Темите като тавана на плащанията, преразпределителното плащане, зелената архитектура, екосхемите, които са важна част от тази зелена архитектура и т.н. - това тепърва ще се преговаря, добави експертът и припомни, че на 16 април се очаква още един триалог, който ще е специално по Регламента за Стратегическите планове.  

 

Португалското председателство има амбицията всички регламенти да бъдат разгледани до юни и заради това искат в май месец да се направи още един супертриалог. 

 

Светлана Боянова: Очевидно междувременно ще има много совалки, срещи, компромиси. 

 

“Сигналът, който се даде е, че има политическа воля до края на председателството на Португалия да си стиснат ръцете и да се постигне компромис по трите регламента. 

 

Всички земеделци в Европа искат отговори веднага, за да могат да се подготвят, защото не може да стане от днес за утре да се прилага каквато и да е нова схема”, посочи агроспециалистът. 

 

Има и много работа на държавно ниво и с това плавно разговорът ни отива към Тематичната работна група (ТРГ) у нас, която работи по обсъждането на Стратегическия план на страната и в която Светлана Боянова участва. 

Затишието и липсата на заседания на ТРГ, тя обяснява с изборите и подготовката за тях. 
Но работата в никакъв случай не е приключена, категорично посочи Боянова. 

 

“Изборите, поне според мен, забавят процеса. Досега не сме говорили по финансите. Сега, в зависимост от този, които идва на власт и начело на министерството на земеделието, ще се реши дали продължаваме по същия начин, или сменяме по друг начин работата. И двата варианта са възможни”, обърна внимание експертът.

 

Тя посочи, че ключов въпрос, който трябва да се обсъди, според нея, е да се проведе дебат, който до момента не е бил направен относно препоръките на ЕК, за стратегията “От фермата до трапезата”. 

Пътят към новата ОСП

 

“Ние трябва да кажем в България с колко мислим да допринесем към тази европейска цел чрез нашия Стратегически план. А в помощ на това наше решение, Комисията даде препоръки в края на миналата година. В тях се дава конкретика къде са нашите критични точки”, анализира ситуацията специалистът. 

 

И още - стратегическият план има връзка с плана за възстановяване - Next Generation EU. 

 

“Парите по този план ще бъдат дадени на държавата за конкретни действия, едно от които включва тази прословута електронна система, за която всички говорят, но никой не знае какво точно ще има. Няколко пъти заявявам, че ние имаме вече такива две системи и искам да се обясни каква е разликата между тази електронна система и тези две, които в момента съществува и които са резултат на други две големи обществени поръчки. Искам да знам дали ще ги надграждаме, ще ги свързваме ли или ще правим някакви други взаимовръзки? 

 

Земеделците в момента имат възможности, които се отварят и те са свързани с цифровизацията, но ако държавната част не е ок, тогава и на ниво стопанство ще имаме проблеми, посочи Светлана Боянова. 

 

Още от разговора - вижте във видеото. 

 


 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар