Светослав Илчовски продава стопанството си

Светослав Илчовски продава стопанството си

Едно от най-успешните стопанства в България - това на земеделеца Светослав Илчовски, се продава. Това разкри пред Агри.БГ самият той.

 

“Изнасяме бизнеса си от България, вече не се чувстваме добре тук. Това е единствената причина”, каза Илчовски. 

 

Стопанството от 100 000 дка, заедно със зърно база за 200 000 тона, се продава накуп, като 55 000 дка ниви са разположени в Плевенско, а 45 000 дка са във Врачанско. Земята е окрупнена. 

 

“Тези имоти са придобивани 20 години, с много кредити - корпоративни и банкови, в момента всичко е чисто, без кредити, без нищо”, обясни Илчовски и добави:

 

“За тази година декларирахме 15 млн. лв. печалба от това стопанство”. 

 

На стотиците хиляди декари земя е сята пшеница, царевица, рапица, слънчоглед и сорго, като в последните готини Илчовски залагаше изцяло на no-till. 

 

“Земята е перфектна, реколтата тази година - също”, разказва фермерът и побърза да отбележи, че машинният парк на стопанството не се продава, тъй като смята да продължи да се занимава със зърнопроизводство, но на друг континент.

 

“В САЩ земята е по-евтина от в България. Капарирал съм земя в Небраска и Северна Дакота. Стопанството ще е по-голямо от това, което продавам. Земята е окрупнена от 150 години”, посочи предимствата Илчовски.

 

Цената е 1400 лв./дка за цялото стопанство с всичката земя. 

 

При интерес, фермерът посочи и контакти:

 

телефон: 0899 847 516; e-mail: [email protected]