Тайтън Машинъри, ИнтерАгри и ЕТ Статев получиха награди за иновации на АГРА 2014

Тайтън Машинъри, ИнтерАгри и ЕТ Статев получиха награди за иновации на АГРА 2014

За шести път в рамките на изложението АГРА 2014, което се пореведе от 4 до 8 март в Пловдив, бяха отличени иновациите в областта на селското стопанство.

 

За първи път в две от категориите на традиционния Конкурс за иновации имаше по трима победители.

 

Технология за интензивно отглеждане на черешата, която осигурява 50% по-ниски разходи за труд и два пъти по-бързо възвръщане на инвестициите, бе единият от призьорите в категория „Технологии за растениевъдството“. Разработката е на Института по овощарство в Пловдив. Беше отличен също комбайнът NewHolland GR9090, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, който е част от експозицията на Интерагри България. Награда взе и iM Farming на Kvernelandконцепция за водене на прецизно земеделие на изложителя Тайтън Машинъри България AД. Системата включва различни приложения за електронно следене и управление на работата на прикачения инвентар.

 

В раздела „Машини и инвентар за растениевъдството“ на първо място бяха класирани: комбиниран плуг КПМ-30 с устройство за раздробяване на изораната почва, произведен от Раломекс; сеялка за пролетни култури Sfoggia, модел Elektra, представена от ЕТ Статев-Станимир Недялков; модулна прикачна машина TIREX, Серия MPM, произведена от Мадара.

 

Мобилно доилно устройство за малки ферми, представено от „Алфа микс“, събра най-много точки в раздел „Машини и инсталации за животновъдството“. Победител в категория „Технологии за животновъдството“ стана разработката за създаване на ливади и пасища и затревяване на фотоволтаични паркове на Института по фуражни култури.

 

„Иновациите са необходими на земеделието, за да върви напред. Този конкурс е много важен не само за селското стопанство, но и за науката и образованието. Дори онези, които не получиха награди, са допринесли за тяхното развитие“, заяви министър Димитър Греков в приветствието си към участниците в надпреварата.

69 изделия - с 13 повече в сравнение с предишното издание, си съперничеха в осемте раздела на конкурса. Представиха ги 47 фирми, научни институти и организации. Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев беше председател комисията.

Освен върхови иновации, АГРА 2014 показва широка гама от технологии, машини и инвентар, семена и посадъчен материал, елитни породи животни, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуер за агробизнеса, научни разработки. Те са включени в експозициите на 479 участници от 22 държави и се очаква да бъдат разгледани от над 30 000 посетители.