Тайтън Машинъри представи новите гумено-верижни трактори CASE пред земеделци (ВИДЕО)

Тайтън Машинъри представи новите гумено-верижни трактори CASE пред земеделци (ВИДЕО)
Под името Агрономик дизайн в рамките на 2 поредни дни земеделци от регионите на Велико Търново и Карнобат се запознаха с новите гумено-верижни трактори, които Тайтън Машинъри България предлага, а също така споделиха опит  във връзка с възможностите за оптимизация на машините в техните стопанства и най-вече опазването на почвите от утъпквания.
 
Първото събитие се проведе в село Ресен, област Велико Търново, а второто в село Детелина, община Карнобат. Презентациите дадоха идеи на стопаните как да избегнат вредното уплътняване на почвата или т.нар плужна пета, а също как да подобрят състоянието на почвата си и съответно как да увеличат добивите от зърнени култури.
 
 
 
Свилен Лозанов, продуктов мениджър на Case IH в Тайтън Машинъри България обясни идеята на провежданите полеви тестове: „Целта на презентацията е да покажем оптимизация на машините, която води до правилно балансиране на машината, правилно налягане в гумите, от което следва, че приплъзването на машината  е много по-малко и съответно увреждането на почвата и образуването на плужна пета се минимизира.“
 

 

Машините, които фермерите видяха на демонстрацията бяха CASE IH Optum CVX, който излезе на пазара преди няколко месеца. Case IH Magnum CVX Rowtrac, който олицетворява най-модерните технологии в производството на трактори с натрупания през годините ценен опит в областта на гумено-верижното задвижване  и  CASE IH Quadtrac, който е титанът сред гумено-верижните трактори.

„Абсолютно всички машини бяха атрактивни за фермерите, защото винаги е интересно първо да опиташ нов продукт, който за първи път се представя на българския пазар като CASE IH Optum CVX, а също така да изпробваш иновативна машина като Magnum Case IH Magnum CVX Rowtrac, която е нещо изцяло ново не само за българския пазар, а и за световния пазар. Case имат над 25 години опит във верижните системи и смело можем да твърдим, че първото място е тяхно в тази класация", добави Свилен Лозанов.
 
На презентацията стана ясно какво представлява плужната пета и как стопаните могат да се предпазят от нея. Освен от трафика на машини в полето, тя се образува от извършване на оран в продължение на дълги години. Оказва се, че около 40 до 60% от площите в Европа са засегнати от такъв проблем, който лесно може да се разпознае. Обикновено когато полето има плужна пета се задържа вода по повърхността и идеята е, че разбивайки я, всяка една капка от дъжда, който падне, бива попивана в почвата и обратно подпочвените води се издърпват нагоре и допринасят за развитието на растенията, което води до между 15 и 35 % по-висок добив само заради липсата на плужна пета. Това е сериозен проблем с земеделието, затова експертите от Тайтън Машинъри посочиха как гумено верижното задвижване при тракторите, осигурява отлично разпределение на тежестта и предотвратява вредното утъпкване на почвата.
 
 
Компанията представи два интересни опита, които фермерите наблюдаваха с интерес. Към трактор CASE IH Optum CVX бе агрегатиран култиватор Vaderstad Carrier 625 XL, който е с големи дискове и като цяло натоварва значително машината. Първият опит бе с налягане 2 бара в гумите,  като специалистите от Тайтън измериха времето, за което машината ще измине 400 метра, съответно и стъпката, която оказват гумите върху земята. Във вторият опит намалиха налягането на гумите на 1 бар и направиха същата тази дължина, като отново засякоха време. Разликата беше близо 14% по-висока производителност и 19 секунди по-бързо време. Площта на сцепление беше много по-голяма, тъй като се използва оптималната ширина на гумата. При първият опит ширината на стъпката беше 67 см, а при вторият опит беше 70 см, колкото всъщност е и ширината на гумата. В края на събитието всеки от земеделците имаше възможност да тества машините на полето. 
 
Всички машини на Case IH, които са разработвани през годините, включително най-новият гумено-верижен трактор Case IH Magnum CVX Rowtrac, имат за цел да щадят почвата, но в същото време са разработени заедно с фермерите и с техните изисквания, за да могат да доставят максималната производителност, която им трябва.
 

Павлин Липов, домакин на събитието в село Ресен, коментира кое му е направило най-голямо впечатление: „Доста поучителна е днешната презентация, както за колегите, така и за мен, спрямо утъпкването на почвата и нейното значение. CASE IH Quadtrac е на българския пазар доста отдавна, докато Case IH Magnum CVX Rowtrac е нещо ново, като цяло за българския фермер. Предлага съотношение верижен трактор с колесен, което като за нашето стопанство – средно по размера си, бих казал, че е доста добра инвестиция. Съотношение между мощност и предавателно число като предаване тягата на почвата е много по-добро от обикновен колесен трактор, независимо от марката и модела. Бих казал, че на 98% прехвърля теглителната си мощност към почвата и така спестява доста разходи, като гориво, време и т.н.“

 
Професионалистите от Тайтън Машинъри приковаха вниманието на земеделците, като споделиха пред тях, че и тази година ще бъдат на ниво на изложението Бата Агро в края на Август в Стара Загора и със сигурност ще има с какво да ги впечатлят.
 
Повече информация за продуктите и услугите на Тайтън Машинъри България, можете да получите на *4040 ; www.titanmachinery.bg
 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!