Тайтън Машинъри заведе български фермери в завода на Vaderstad в Швеция (снимки+видео)

Тайтън Машинъри заведе български фермери в завода на Vaderstad в Швеция (снимки+видео)

Неповторимата Швеция – тя обединява в себе си уникалната атмосфера от съчетанието на съхранения среновековен дух и модерния начин на живот; от старите исторически паметници на културата до съвременната инфраструктура на една модерна, силна и икономически независима европейска държава.

Швеция е страна със силна, отворена и високоиндустриализирана икономика. Именно тук се намира и един от световните лидери в производството на селскостопанска техника – Vaderstad.

В рамките на 4 дни българска група фермери и аграрни журналисти, водена от изпълнителния директор на Тайтън Машинъри България Диляна Иванова, направи едно ползотворно и в същото време интересно пътуване до Швеция, за да се запознае отблизо с цялостния процес по проектиране, производство и тестване на машините Vaderstad – един от световните лидери в сеещата и почвообработваща техника. Посещението се проведе в рамките на Nybble Days, организирани ежегодно от шведската компания.

Домакин беше собствекникът на Vaderstad г-н Кристър Старк. Още в първия ден на посещението той запозна българските фермери с историята на шведската компания и развитието ѝ от създаването до наши дни. Vaderstad  е семейна компания. Работи активно в 35 страни в целия свят и има производствени бази във Вадстена, Швеция; Русия и Канада. Разполага с търговско-сервизни представителства в много точки по света. Оборотът на Vaderstad за 2012 г. е 240 млн. евро.


Началото на Vaderstad е поставено през 1962 г., когато фермерът Рюн Старк (бащата на Кристър) решава, че трябва да замени дървената брана със стоманена, за да бъда тя по-издържлива при тежките обработки на полето.  След упорити опити и много труд, Старк прави първата стоманена дискова брана в своя хамбар - работилница. Тя се оказва изключително здрава и производителна и постепенно започват да валят поръчки от останалите фермери в региона, които също искат да се сдобият с ценната придобивка. Така постепенно производството се превръща в бизнес.

След като се запознаха с историята и развитието на шведската компания през годините, българските фермери влязоха и в завода, за да видят всеки един момент от производствения процес във Vaderstad.

След това, за да се уверят в здравината, издръжливостта и надежността на почвообработваща техника Vaderstad, земеделците посетиха кариера за камъни, където ежедневно се тестват машините. Резултатите бяха наистина удивителни. Новата сеялката Rapid A 600 S с култиватор Aggressive с лекота насичаше камъните в кариерата в продължение на часове, без да бъдат нанесени поражение на шасито и рамата ѝ. „В момента тестваме предната притъпкваща дъска на машината, обясни пред Фермер.БГ младата Шарлот Старк, оператор на трактора. Заедно с моите колеги се сменяме на всеки 4 часа, тъй като управлението по каменсития терен е трудно и изморително. Аз лично карах в продължение на 4 часа. Правим смените, за да можем да тестваме машината по-ефективно, за да усетим и разкрием предимствата ѝ. А резултатите са бързина, здравина и висока производителност. Тестваме основно новите машини, но понякога проверяваме и по-старите модели“, разказа още  Шарлот Старк.

Наситената програма продължи с посещение на демонстрационните полета на Vaderstad, където българските земеделци видяха най-новите и много от вече утвърдените машините в действие: дисков култиватор Carrier 500, култиватор Carrier XL 925, стърнищен култиватор Cultus 420, култиватори Top Down, стърнищен култиватор Swift 560, предсеитбен култиватор NZ Aggressive 800, сеялка Spirit 600S XL, механична сеялка за слети култури Rapid 400 C, сеялка Rapid A600 C с култиватор Aggressive, сеялка за окопни култури Tempo F.

В рамките на посещението си в Швеция фермерите се срещнаха и с колегата си  Аксел Лагерфелт, животновъд, зърнопроизводител и производител на биодизел. Той обработва 7600 дка земя. Признава, че предпочита култивирането пред оранта с плуг. Той използва шведските сеялки и почвообработваща техника Vaderstad, като любимата му машина е култиваторът Vaderstad Topdown. Topdown култивира, но с него се достига и на по-голяма дълбочина в почвата, разказва шведският фермер.

Много български фермери също работят с машините на Vaderstad и споделят отличните си впечатления от тях. Павлин Липов е зърнопроизводител от с. Ресен, обл. В. Търново и обработва 15 хил. дка. „Откакто работим със сеялката Rapid 400 S, има значително по-добро качество на посевите, както и по-високи добиви. Сега предстои да закупим и новата сеялка Rapid 600 S. Освен това на демонстрациите тук в Швеция си харесахме и дисков култиватор Vaderstad, който би бил много подходящ за стопанството ни“, посочи земеделецът.

Собственикът на Vaderstad г-н Старк изрази положителната си оценка от партньорството с Тайтън Машинъри България. Той подчерта, че през последните години пазарът на Vaderstad в страната ни се разраства значително и все повече фермери се доверяват на бранда. „Изключително сме щастливи, че нашите партньори и клиенти са тук, за да се срещнат с хората от компанията Vaderstad, с всички, които стоят зад продуктите и производството им. В тези два дни ние провеждаме редица демонстрации на продуктите Vaderstad, които всички присъстващи могат да видят. Тази среща е много добра възможност за поддържането и продължаването на добрите взаимоотношения и партньорство, заяви собственикът на Vaderstad”  Кристър Старк.

Българските фермери също останаха с положителни впечатления от всичко, което видяха при посещението си във Vaderstad: “Впечатленията ми от посещението във Vaderstad са отлични – чудесно посрещане, демонстрацията беше много актуална, научихме много новости. Аз лично се впечатлих от новата сеялката Tempo 600, култиваторите също работят отлично“, сподели Николай Колев, зърнопроизводител от Смядово, обл. Шумен. Обработва 8000 дка.

Организаторите на пътуването от Тайтън Машинъри и Vaderstad бяха подготвили и атрактивна игрова част за българските фермери. Проведоха се състезания в няколко дисциплини. Фермерите мериха сили при забиването на пирони, изпитаха издръжливостта си, яздейки механичен бик и демонстрираха координация и бързина в състезанието със сегуей.

Неповторимият Стокхолм, разположен на 14 острова – това беше последната дестинация от пътуването с Тайтън Машинъри. Българската група имаше на разположение цял ден, за да разгледа и да се наслади на най-големите забележителности на шведската столица, да усети уникалната атмосфера на съхранения средновековен дух.

Първата спирка беше Сити Хол – една от най-емблематичните сгради в Швеция. Тук ежегодно се връчват Нобеловите награди. Нямаше как да не разгледаме и един от най-големите кралски дворци и да си направим снимка за спомен. Двучасовата разходка с корабче по стокхолмските канали пък ни разкри прекрасна гледка към Старата част на града с нейните цветни и живописни сгради. Не случайно често наричат Стокхолм „малката Венеция“.

В края на пътуването всички бяха доволни – от новостите, които видяха и научиха във Vaderstad, както и от незабравимата туристическа обиколка в Стокхолм.

Българските фермери не спестиха пожеланията си към екипа на Тайтън машинъри за  бъдещи успехи. Земеделците пожелаха на екипа да бъде все така добър и надежден партньор, да има още повече клиенти и да върви нагоре все така успешно!


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!