Торовете ще поскъпнат с над 40% в следващите 5 месеца

  • 13.03.2021 16:44
  • 806
  • 0
  • Новини
Торовете ще поскъпнат с над 40% в следващите 5 месеца

Торовите заводи у нас ще повишат цените с над 35% в следващите 5 месеца. Основната причина за това е поскъпването на природния газ, който е основна суровина за производството на торове за селското стопанство.

Възможно е да се окаже, че вносните торове примерно от Украйна и Русия ще бъдат доста по-евтини, отколкото на българските производители, което пак ще означава свиване на капацитет, намаляване на износа, дефицит по търговската сметка, освобождаване на работници и т.н. Това е тежък удар за българската индустрия.

Газьолът трябва да отпадне от методиката за изчисляване на цените на природния газ, каквато е практиката в повечето европейски страни, коментира изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров. Той сочи, че пресмятането на цените на петролните продукти за девет месеца назад, както и на курса на долара не е изгодно за българската страна и прави продукцията на индустрията неконкурентоспособна. Същото е мнението и на административния директор на "Стомана" Константин Стаменов, според когото не е нормално цените да се определят на база на котировките за девет месеца назад и трябва да се въведе пазарен принцип при формирането им. Стаменов каза още, че изчисленията на "Булгаргаз" и регулаторната комисия са неразбираеми, а администрирането на цените всяко тримесечие създава напрежение и несигурност за индустрията. Регулаторната база трябва да бъде променена и газьолът да отпадне като компонент от цената, смята и изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков. Той допълни, че бизнесът няма база за сравнение, за да прецени твърдението на икономическото министерство, че цената на синьото гориво в България оставала най-ниска. От началото на септември до момента петролът е поевтинял с 20%, но това няма да се отрази върху новата цена на природния газ в България според формулата за изчислението й.

На фона на глобалната криза може да се очаква отлив на инвестиции от България. Изчисленията на "Агрополихим" сочат, че цената на торовете ще надхвърли доста над 700 лв. за тон и за земеделските стопани ще стане почти невъзможно да ги купуват.