Трактор Беларус МТЗ, управляван автоматично от GPS, показа НИК ООД на ЗарАгро

Трактор Беларус МТЗ, управляван автоматично от GPS, показа НИК ООД на ЗарАгро

НИК ООД – фирмата официален вносител на Trimble (GPS оборудване) за България предизвика голям интерес по време на представянето си на ЗарАгро шоу 2009.

По врема на демонстрациите НИК представиха работа с високопрецизни GPS-приемници с точност 2 см, както и работа с RTK Base Station – базова станция за производство на GPS корекции. Беше представен и Trimble Autopilot (автоматизирано управление от хидравликата) на три машини – трактор Беларус МТЗ, трактор Steyer и самоходна пръскачка Mazzotti. Трите машини бяха оборудвани с високопрецизни GPS-и и автоматизирано управление. Пръскачката притежаваше и EZ-Boom – устройство, което спира автоматично секциите на пръскачката, в случай, че има опасност от презастъпване.

На симулатори на щанда си НИК демонстрираха асистиращото управление EZ-Steer. Освен това то беше монтирано и на трактор, представен на щанда на Оптиком – Landini Powermaster 100. Тракторът беше представен в процес на работа и с навигацията EZ-Guide 500.

Според управителя на „НИК” ООД Иво Куманов  организацията на ЗарАгро шоу е била много добра и проявата има реални шансове да се превърне в традиционна. Освен това ЗарАгро дава много добра база за сключването на бъдещи сделки между изложителите и земеделските производители, коментира още Куманов.