Мечтата на фермера е трактор без тракторист

Шест безпилотни трактора ще могат да заменят десет обикновени, оптимисти са роботехниците

Мечтата на фермера е трактор без тракторист

За селскостопанския сектор обект на все по-голям интерес са безпилотните трактори, пише специализираното списание "Популярная механика".

 

5-те иновации, които ще променят селското стопанство

 

Руснаците разработват система за навигация и управление, която ще залегне в основата на серия безпилотни трактори и комбайни. Една от компаниите, специализирани в сектора, е Avrora Robotics. Според нея роботехниката е индустрията на бъдещето. Това означава, че този, който разработва роботи, ще има хляб за години напред.

 

Мечтата на фермера

 

Проектът „АгроБот“ представлява автоматизирана система за управление на земеделската техника. Той е сложен, интересен и многообещаващ. На теория ще освободи фермерите от тежката работа на полето. Безпилотните трактори сами ще разорават почвата, сеялките сами ще сеят, а роботизираните комбайни ще прибират реколтата.

 

За да стане това възможно обаче, трябва да се решат няколко инженерни задачи.

 

Автоматизираната система за управление залага на изкуствен интелект, GPS, камери със софтуер за разпознаване на обекти, електронна система за управление на ходовата част и инвентара на машината, система за връзка с диспечерски център и др.

 

Предстои да бъдат решени обаче още задачи. Полето е сложна среда за една машина. Релефът е слабопредсказуем, случайни препятствия винаги може да се появят. Същевременно се цели целогодишна работа независимо какво е времето навън. Всички тези задачи изискват допълнителна адаптация на софтуера и хардуера.

 

Според директора на Aurora Robotics Виталий Савелев до внедряването на системата в земеделския отрасъл ще са необходими години. Поне пет. Тяхната идея е шест безпилотни трактора да могат да заменят десет обикновени.

 

Добави коментар