Трактор с шредер причинил големия пожар в Сакар планина

Трактор с шредер причинил големия пожар в Сакар планина

Големия пожар в Сакар планина, който продължава и днес е причинен след работа с трактор, заяви каза комисар Николай Вълчев, началник на ОД ПБЗН Хасково.

 

Информацията, че трактора е орал с плуг, който при удар с камък е произвел искра и е запалил сухи растителни остатъци, откъдето е тръгнал пожара е невярна, показва справка на Фермер.БГ

 

Всъщност трактора е бил агрегатиран с навесен тип шредер, който се използва за надробяване на растителните остатъци, а в случая за треви и храсти. При работа с такава машина се извършва изключително силно триене на дървесината при надробяването и, откъдето най-вероятно е тръгнал пожара.

 

Северният фронт на пожара в Сакар планина, към Стара Загора, вече е овладян, съобщиха от Областната противопожарна служба в Хасково. Там пламъците са локализирани и е въпрос на време да бъдат потушени. Не така обаче стоят нещата с Южния фронт, който е към страната на Тополовград. Ако обаче вятърът не се разрасне, от пожарната се надяват скоро да потушат и него.

 

Над 300 пожарникари, гасачески групи и военни продължават да се борят с огнената стихия, която до момента е обхванала 3500 декара широколистни гори, сухи треви и храсти.

 

Противопожарни машини и тежка техника от почти цяла Южна България са се присъединили към колегите си от Старозагорска и Хасковска област - коли има от Ямбол, Бургас, Пловдив и Кърджали. Общият брой на хората, участващи в гасенето - пожарникари, горски и гасачески групи, е над 400.

 

Пътят между селата Голяма звезда - Главан остава затворен за движение, поради силното задимяване и опасност от пътно-транспортни произшествия. Огънят тръгна в четвъртък следобед от нива в землището между общините Тополовград и Гълъбово.