Трактористи от цял Свят се събраха на Световно състезание по оран с плугове

  • 943
  • 0
  • Новини
Трактористи от цял Свят се събраха на Световно състезание по оран с плугове

Трактористи от цял Свят се събраха на Световно състезание по оран близо до Хърватския град Биоград на Мору.

 

Състезанието продължи 2 дни, като участие взеха земеделски производители от 31 държави. Преди това в близкия град се проведе парад на тракторите с плугове.

 

В състезанието взеха участие трактористи от редица европейски държавки, но нямаше нито едно българско участие. За сметка на това имаше механизатори дошли чак от Нова Зеландия, Иран, Канада, САЩ, Ирландия, Кения и др.

 

Първа награда взе шотландецът Андрю Мичел с трактор Ford и плуг Dowdeswell. Втора награда отиде при Еймъм Трейси от Ирландия с трактор Valmet и плуг Kverneland, а призът за трето място грабна англичанина Ивън Уоткин с трактор CASE IH и плуг Kverneland.  Основните марки трактори, които взеха участие в състезанието по оране бяха Massey Ferguson, Deut-Fahr, New Holland, Landini и John Deere.

 

Бяха представени традиционна оран от края на XVIII-и, XIX и началото на XX -и век с еднокорпусен и двукорпусен плуг с ръчно изработени лемежи, задвижвани от жива сила - коне, както и оране с модерни трактори. Към тях бяха прикачени навесни и полу-навесни конвенционални и обръщателни плугове.

 

Комисия от експерти даде оценки и след това награди на база качеството и прецизността на извършената оран. Добро съвпадение за участниците бе, че седмица преди събитието на площите е валял дъжд и почвата не бе толкова суха, колкото масово в цяла Европа.

 

 

 

състезание по оране с плуг