Тракторът Zetor Forterra 135 направи българския си дебют на изложението БАТА Агро 2010

Тракторът Zetor Forterra 135 направи българския си дебют на изложението БАТА Агро 2010

Новият трактор Zetor Forterra 135, чиито прототип за първи път беше представен на световното изложение в Хановер направи дебюта си и на българския пазар. Моделът беше показан за първи път в България на БАТА Агро 2010 от добричката фирма СД „Стойчеви”.

Новото при Forterra 135 е двигателят. Цилиндровата глава на двигателя е изцяло променена и вече разполага с 4 цилиндъра, осигуряващи пълно изгаряне на горивната смес. Освен, че мощността се увеличава, двигателят става по-еластичен и в ниските обороти – т.е. подобрена е теглителната способност на машината, включително и при потегляне с по-тежък инвентар.

Нов е и дизайнът на трактора. Той е първият от серията Forterra с нова визия. При стария дизайн, за да се достигне до двигателя, трябваше да се свалят странични капаци, сега вече се повдига целия капак и двигателният обсег за сервизиране и обслужване се достига много по-лесно. Промени има и в кабината на трактора. Добавени са функциите погряване на огледала, подгряване на задно стъкло и др.

Тракторът е подходящ като основна машина за средните земеделци с обработваеми площи между 3 хил. и 6 хил. дка. Предвиден е за извършване на основните обработки на почвата – оран, дисковане, компактиране, култивиране и т.н. Именно поради тази причина е завишена и мощността на трактора, като в същото време разходът на гориво спада с 10-15% при извършването на тези енергоемки операции.

За първи път в България СД Стойчеви представиха на БАТА Агро сеялката Great Plains Spartan 607 на американската фирма. Това е пневматична сеялка за директна сеитба от висок клас с 6 м р.ш. Конструирана е изцяло за европейския пазар – с гранулатно торовнасяне, с 3 м транспортна ширина. Освен 6-метровия вариант, в момента сеялката се предлага и с 9 м р.ш. Вероятно е на пазара да излезе и 12-метрова версия на сеялката. Spartan 607 може да сее по технологията за директна сеитба, без предварителни почвообработки. Сеялката има възможност за работа и при начупени терени заради шарнирното си окачване през средата.

Традиционно СД „Стойчеви” показаха на БАТА Агро и новости от полския производител UNIA – машини и инвентар за предсеитбена обработка.

Сред новостите на щанда на добричката фирма беше и телескопичният товарач Dieci Mini Agri 25.6, който може да повдига до 2,5 тона на 6 м височина. Той е малка и компактна машина, конструирана да помага на малки земеделски стопани, както и на животновъди, тъй като общата му височина е под 2 м и лесно може да работи в животновъдни ферми. Телескопичният товарач е много полезен и за работа в зърнобази.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!