Тракторът Zetor Forterra 135 направи българския си дебют на изложението БАТА Агро 2010

  • 05.04.2022 10:06
  • 1018
  • 0
  • Новини
Тракторът Zetor Forterra 135 направи българския си дебют на изложението БАТА Агро 2010

Новият трактор Zetor Forterra 135, чиито прототип за първи път беше представен на световното изложение в Хановер направи дебюта си и на българския пазар. Моделът беше показан за първи път в България на БАТА Агро 2010 от добричката фирма СД „Стойчеви”.

Новото при Forterra 135 е двигателят. Цилиндровата глава на двигателя е изцяло променена и вече разполага с 4 цилиндъра, осигуряващи пълно изгаряне на горивната смес. Освен, че мощността се увеличава, двигателят става по-еластичен и в ниските обороти – т.е. подобрена е теглителната способност на машината, включително и при потегляне с по-тежък инвентар.

Нов е и дизайнът на трактора. Той е първият от серията Forterra с нова визия. При стария дизайн, за да се достигне до двигателя, трябваше да се свалят странични капаци, сега вече се повдига целия капак и двигателният обсег за сервизиране и обслужване се достига много по-лесно. Промени има и в кабината на трактора. Добавени са функциите погряване на огледала, подгряване на задно стъкло и др.

Тракторът е подходящ като основна машина за средните земеделци с обработваеми площи между 3 хил. и 6 хил. дка. Предвиден е за извършване на основните обработки на почвата – оран, дисковане, компактиране, култивиране и т.н. Именно поради тази причина е завишена и мощността на трактора, като в същото време разходът на гориво спада с 10-15% при извършването на тези енергоемки операции.

За първи път в България СД Стойчеви представиха на БАТА Агро сеялката Great Plains Spartan 607 на американската фирма. Това е пневматична сеялка за директна сеитба от висок клас с 6 м р.ш. Конструирана е изцяло за европейския пазар – с гранулатно торовнасяне, с 3 м транспортна ширина. Освен 6-метровия вариант, в момента сеялката се предлага и с 9 м р.ш. Вероятно е на пазара да излезе и 12-метрова версия на сеялката. Spartan 607 може да сее по технологията за директна сеитба, без предварителни почвообработки. Сеялката има възможност за работа и при начупени терени заради шарнирното си окачване през средата.

Традиционно СД „Стойчеви” показаха на БАТА Агро и новости от полския производител UNIA – машини и инвентар за предсеитбена обработка.

Сред новостите на щанда на добричката фирма беше и телескопичният товарач Dieci Mini Agri 25.6, който може да повдига до 2,5 тона на 6 м височина. Той е малка и компактна машина, конструирана да помага на малки земеделски стопани, както и на животновъди, тъй като общата му височина е под 2 м и лесно може да работи в животновъдни ферми. Телескопичният товарач е много полезен и за работа в зърнобази.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!