Универсал НВГ прави полева демонстрация

Универсал НВГ прави полева демонстрация

вижте фотоалбум с над 70 снимки от събитието тук


Полева демонстрация на Claas и Amazone, организирана от Универсал НВГ събра фермери от различни краища на България, в базата на фирмата в Долна Оряховица.

Със своя лицензиран сервиз на Claas и изградената си търговска мрежа, Универсал НВГ е един от най-добрите партньори и дистрибутори на официалния вносител на Claas за България - софийската фирма Рапид КБ, чиито управители също присъстваха на презентацията в сряда.
Освен Клаас, фирмата работи и с пълната продуктова гама на марките AMAZONE и Gregoire Besson.

Най-силен интерес по време на представянето на машините предизвика 12 метровата сеялка на Amazone, която бе представена преди седмица за първи път в България на завършилия преди дни Добрички панаир. Зърнопроизводителите харесаха най-много почвообработващият агрегат Amazone Catros 600, и щранговата прикачна пръскачка на Амазоне с обем 2200 литра.
 

Към демонстрацията  имаше и съпътстваща програма, форум на който  се дискутира технологията за отглеждане на рапицата, културата която през последните години увеличава делът си значително и буди все по-голям интерес у фермерите, заради повишеното търсене за производство на биодизел. От друга страна, рапицата е по-устойчива на климатични изменения и държи значително стабилна и висока пазарна цена в световен мащаб. 

На вниманието на фермерите бе представена зимна маслодайна рапица, за която семена в България внася Сумит Агро ЕООД. Производствените разходи при нея са сходни с тези при слънчогледа - 35-70 лв./дка. Диапазонът на добивите е от 3 до 5 тона свежа маса/декар; 500-600кг. въздушно-суха маса/декар и 180-550 кг./дка маслодайни семена. От 1 декар зимна рапица / при среден добив 200кг/дка. се получава 76 кг. хранително масло и 110 кг.рапичен шрот с 38% протеин.