Уплашиха ли се фермерите от цените на горивото?

Уплашиха ли се фермерите от цените на горивото?

Поскъпването на петрола в световен мащаб вече се усеща и от земеделските производители. Фермери споделиха, че тази година разходите им за гориво вероятно ще скочат с над 30 процента, а на практика те няма откъде да ги вземат, освен да ипотекират някакъв имот пред банката и така да продължат да работят. И в това положение са стотици други земеделски производители, които споделят, че парите, дадени по схемата на единно плащане на площ - 14 лева на декар, май ще отидат по предназначение единствено да се подготвят площите за пролетната сеитба. Държавата обаче ще ги компенсира с акциза чак по средата на годината. 

В момента цената на дизеловото гориво в страната е 2,30 лева за литър. Почти 70 на сто от тракторите, които участват в пролетните работи, са беларуси на пределна възраст. Тяхната мощност е малка, производителността им - също, а разходът на гориво като правило надхвърля 3 литра на декар, докато разходът на един съвременен трактор с мощност над 200 конски сили е около 1,5 литра за същата работа и за много по-малко време. Мнозина фермери смятат, че трябва да бъдат компенсирани от държавата заради загубите, претърпени от миналогодишната суша. 

Според икономисти евентуалните последици за родната икономика ще се усетят чувствително при най-употребяваните стоки. Това няма да стане само при тока, водата и горивата. Защото при традиционното поскъпване на бензина у нас, търговците вдигат цените на плодовете и зеленчуците. Производителите вече се страхуват, че разходите им ще се увеличат чувствително и с напредването на времето продукцията им ще стане непродаваема.