Vaderstad Top Down вместо плуг дава по-висок добив и по-ниски разходи

Vaderstad Top Down вместо плуг дава по-висок добив и по-ниски разходи
Смяната от система базирана на обработка с оран към система с минимална обработка спомогна за увеличаване на добивите на  маслодайна рапица, намалявайки разходите за поникване и увеличавайки работната скорост във ферма от 18000 декара в Съфолк, Англия.   
 
Преди седем години, Матю Бейкър и неговият баща Дейвид, които притежават семейна ферма в Boundary Farm, Ilketshall St Margaret близо до Бънгей, замениха 14 корпусен плуг и 8 м дискова брана и уплътняващ ролер със 7 м TopDown с BioDrill. По този начин те успяха да продадат един от трите Challenger трактора във фермата.
 
“Все още продълбочаваме краищата на полетата, за да се премахне утъпкването и след това минаваме с TopDown, за да подравним земята,” каза г-н Бейкър. “Ще продължим обработката с плуг заради граха.
 
“TopDown е с по-малки дискове, което е предимство защото означава повече нарязване на изминат метър,” каза той. “Също така е и по-бърз, което подобрява почвения поток през цялата работна ширина на машината.”
 
Бейкър балират всичката си слама, за да има по-малко остатъци след жътва. Добрият клиренс под TopDown спомага за преместването на почвата и подобрява процеса на смесване на почвата и остатъците.  Според Матю, сега има повече органични вещества в земята и следователно повече червеи.
 
Маслодайната рапица покълва с помощта на TopDown и BioDrill в едно минаване независимо дали условията за сухи или влажни.
 
“Поникването с едно минаване спомага за задържане на влагата в сравнение с употребата на плуг, когато се налага сеитба при запрашени условия,” добави г-н Бейкър.
 
При житните култури, той прави едно минаване с TopDown следван от RexiusTwin ако е необходимо, и след това сеялката.
“При обработка с 14 корпусен плуг достигаме 200 декара на ден, а с TopDown над 500 декара. Сеитбата е завършена до първата седмица на септември и отне около три седмици.”
 
Заради смяната от обработка с плуг към минимална обработка, добивите на маслодайна рапица достигнаха 85 %  и въпреки че добивите на пшеница не са променени, разходите за поникване са намалени и скоростта е увеличена. 
 
“Преди имахме един оператор на плуга по цяла нощ, за да не спира сеитбата,” каза г-н Бейкър. “За сегашната ни система на обработка е необходима скорост. Работните органи на TopDown са настроени на дълбочина от 8 инча, което е същото както при плуга.
 
“TopDown изглежда сякаш не премества всичката почва в профила, когато го наблюдавате да работи, но от по-близо се вижда, че всичко се разбива. Нашата цел е ронлива обработка до 5 см дълбочина, но дотолкова че почвеният профил да се разбие. Предимството на TopDown е, че е възможна сеитба след една обработка.
 
Работните органи на Vaderstad са с хидравлична система за разбиване на твърди буци, но г-н Бейкър казва, че няма такива на неговото поле които да наранят машината, така че натискът е настроен на максимум, за да се премахне утъпкването. 
 
“Комплект длета би трябвало лесно да се справи с 1010 декара в зависимост от условията и са лесни за смяна. Смяната на 26 длета отнема около половин час и всяко от тях струва около 21 €. Здравото покритие на длетата удължава двойно техния живот, но ние винаги използваме оригинални части защото така излиза и най-икономично в дългосрочен план. ”  
 
Г-н Бейкър използва RexiusTwin преди сеялката където почвата е суха и твърда след TopDown. Според него, стоманеният ролер на TopDown спомага за уплътняване на почвата докато чистачите са настроени по-ниско в сравнение с друго оборудване, за да не полепва почва по ролера.
 
Първоначално беше използван трактор с 540к.с.  който да дърпа TopDown, но по-големият 600к.с.  се оказа по-ефективен, тъй като може да работи с 2 км/ч по-бързо. Консумацията на гориво е около 89л/ч. За сравнение, плуговете използват 60л/ч всеки.
“Нашите разходи за гориво са много по-ниски и освен това не ни трябват толкова хора, за да се свърши работата,” каза г-н Бейкър.  
 
Парка на г-н Бейкър
5 трактора
2 Комбайна 
1, 32m пръскачка
1, 8m Rapid сеялка
1, 8m Rexius 
1, 7m TopDown

Допълнителна информация за култиваторите Vaderstad можете да получито от официалния вносител - Тайтън Машинъри България