Васил Грудев: Зелените мерки ще бъдат задължителни за базовите плащания

Васил Грудев: Зелените мерки ще бъдат задължителни за базовите плащания

 

Зелената политика е на път да направи революция в директните плащания през новия програмен период. Работи се в посока зелените практики да бъдат вкарани като задължителен елемент за получаване не на допълнителни субсидии, а на базовите плащания. Фермерите искат или не искат, това ще се случи.

 

Какво бе решено досега при разписването на Стратегическия план: 

 

„Базово ще се подпомагат всички площи, върху които се извършва земеделска дейност, като се спазват основните екологични и климатични  изисквания, произтичащи от предварителната условност“.

 

Черно на бяло обаче никъде не се казва дали ще има таван на плащанията – нещо, което по думите на Васил Грудев – изпълнителния директор на ДФЗ, се прилага у нас от пет години. Вземането на това решение е в ръцете на всяка страна членка. Защо обаче липсата на общи правила по-скоро буди безпокойство, обяснява самият той в интервю за Дарик.

 

„Как се прави в другите страни членки? Казва се: Да, слагаме таван на плащанията, например 100 хиляди евро, но от него ние изключваме всички разходи в стопанството – заплати, осигуровки и др. Тоест за големите стопанства в Европа на практика таванът остава неприложим, защото разходите са толкова големи, че позволяват плащането на 100% и над тези 100 хиляди евро“, казва шефът на Фонда. 

 

По думите му липсата на общи правила в ЕС за тавана на плащанията може да доведе до изкривяване в конкурентоспособността на родните предприятия.

 

„Много е трудно да обясниш на някои от нашите големи стопанства, например в говедовъдството и свиневъдството, че границите на подпомагане на практика ще ги направят понякога неконкурентоспособни спрямо техните колеги в Дания например. Затова трябва да се внимава и подходът да бъде гъвкав“, убеден е Васил Грудев. 

 

Темата за тавана е деликатна и за представителите на бранша, които макар и със закъснение получиха шанс за участие в Тематичната работна група за новата ОСП.

 

„Не трябва сляпо да коментираме нещо, което само по себе си не е категорично определено – дали таванът ще бъде само върху СЕПП, ще се изключват ли заплащанията от този таван. Има детайли, които не са уточнени, а ние вече се изказваме за и против. Прекалено емоционално приемаме нещата“, коментира Стоян Чуканов, председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, за Агри.БГ. 

 

Трудно е обаче това да се обясни на нашите читатели, които няма как да останат безучастни при обсъждането на тези въпроси, които ще предопределят подпомагането им за следващите 7 години. Някои от тях даже излизат с конкретни предложения.

 

Така например читател предлага субсидията на стопанство да се изчислява по СПО и таван до 200 000 лв., твърдейки, че „всичко останало е забогатяване, а не подпомагане“.

 

Друг пък е убеден, че „субсидиране за площ ще е ефективно само когато има минимум за произведена продукция от декар и минимум, който трябва да остане в България“

 

Според трети трябва „да се субсидира на произведена продукция, като всеки си обявява реалното производство и си плаща реалните данъци“. Друг е въпросът колко лесно се издават и надписват фактури, така че темата наистина е повече от деликатна…

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар