Видове трактори и тяхното предназначение - Tractor.BG

Видове трактори и тяхното предназначение - Tractor.BG

 

 

Видове трактори и тяхното предназначение - Tractor.BG®

 

Тракторите в днешно време се делят на няколко вида основно по отношение на задвижването и мощността, която имат.

 

По отношение на типа на задвижването си, тракторите биват колесни, гумено-верижни, верижни и такива със система с гумени вериги.

 

Най-разпространени са колесните трактори.

 

При тях задните гуми са по-големи от предните. С цел по-малко утъпкване на почвата задните гуми могат да бъдат също така сдвоени.

 

трактор със сдвоени гуми

 

През последните години някои производители на трактори ( Claas, Deutz и др. ) започнаха производство на големи трактори с еднакви предни и задни гуми основно с цел по-добро балансиране на тежеста.


Гумено-верижно задвижване на трактори се използва при най-големите машини, с цел по-малко утъпкване на почвата и по-добро сцепление. Едни от най-известните гумено верижни трактори са Challenger ( започнали такъв тип производство през 1986г. ), CASE IH Quadtrac ( най-мощния трактор в Света ( 620 к.с. )към 2011 ).


 

Верижните трактори са добре познати от близкото минало. Най-много верижни трактори са се произвждали и продължават да се произвеждат в Русия и бившите страни от СССР. Те са икзлючително проходими и могат да се използват при тежки операции в селското стопанство, като риголване на почвата, изкореняване на насаждения и дървета, както и в горското стопанство. Основен недостатък на верижните трактори е високият разход на гориво и невъзможността за самостоятелно предвижване по пътната мрежа. През последните години, няколко италиански производителя на трактори ( Landini, Goldoni, New Holland и др. ) създадоха изключително производителни и модерни верижни трактори за нуждите на лозарството и овощарството, особенно надеждни за силно наклонени и стръмни терени. Те са оборудвани със съвременни дизелови двигатели с понижен разход на гориво и отговарят на все по-строгите екологични норми на ЕС.

 

руски верижен трактор

 

От 2005-а година насам, все по-често се срещат и трактори със система с гумени вериги. Това са колесни трактори, на които предните или задните гуми са заменени с гумено-верижно задвижване с триъгълна форма. Все повече специализирани фирми предлагат и цялостно преоборудване на стандартни колесни трактори с гумени-вериги. По този начин, фермерите могат да използват тракторите си със стандартни гуми или с гумено-верижно задвижване, в зависимост от агротехническите операции и климатични особености, с които се сблъскват.

 

трактор FENDT с гумени вериги

 

Според предназначението, за което се използват тракторите се делят основно на няколко групи :

- универсални трактори

- лозаро-овощарски трактори

- малогабаритни трактори

- едро-габаритни трактори

- трактори със специално предназначение, в т.ч. - трактори за горското стопанство и трактори за комунални дейности.

 

Универсалните трактори могат да се използват за разнообразни стопански дейности, като почвообработка, сеитба, транспорт и др. Лозаро-овощарските трактори са специализирани за работа в тесни редове и колеята между гумите им е по-малка. По-често лозарските трактори са с кабина, поради пръсканията, които се използват в отглеждането на лозя и овошки, но широко са разпространени и модели без кабина, както и верижни трактори.

Малогабаритните трактори, които са най-разпространени в България са с мощност между 15 и 26 к.с. Те се използват предимно в площи до 50-60 дка., макар поголемите от тях да могат да обработват и площи до 100 -120 дка. Намират широко приложение най-вече в зеленчукопроизводството и овощарството, както и за нуждите на животновъдните ферми. Комуналните трактори, най-често се използват за пътна поддръжка – косене, снегопочистване през зимата, както и за транспортни дейности.

 

Най-разпространената марка трактори в България е Беларус МТЗ, както и Болгар ТК 80 / 82. Масово в стопанствата присъстват и тракторите от тежкия клас – K 701 и Т 150. По официални данни на Националния статичстически институт, близо 92% от тракторите в България са амортизирани и едва през последните 10 години, тенденцията за модернизация на земеделските стопанства се реализира, макар и бавно. От новите трактори, най-разпространени са Беларус МТЗ, New Holland, CASE IH, John Deere, Massey Ferguson и Landini.

 

Други от популярните марки трактори у нас са Claas, CASE IH, Fendt, Kubota, Kioti, Zetor, Deutz-Fahr и JCB. Широко разпространени са и популярните японски трактори – втора употреба – Kubota, Iseki, Yanmar, Mitsubishi, Shibaura.

 

© 2011 текст и снимки : Трактор.БГ