Високотехнологични решения за почвообработка на БАТА Агро 2022

Тайтън Машинъри България представи машини от Grégoire Besson и Väderstad 

Високотехнологични решения за почвообработка на БАТА Агро 2022

Автоматизацията и модернизацията на оборудването са неразделна част от практиките на съвременното земеделие. Те се превръщат във важно условие за безпроблемното развитие на селското стопанство не само у нас, но и в световен мащаб. А подготовката на почвата с ефективни и интелигентни технологии е гаранция за прилагането на устойчиво земеделие с добавена стойност.

 

 

За Тайтън Машинъри България е от съществено значение да осигури на своите клиенти възможността да правят модерно земеделие. Именно затова на БАТА Агро 2022 компанията представи високотехнологични решения за почвообработка на френския бранд Grégoire Besson, който е в портфолиото на Тайтън Машинъри от 2020 г.

 

 

“Зад мен виждате плуг на бранда Grégoire Besson, модел Voyager S70. Този плуг може да бъде агрегатиран към трактори от 250 до 400 к.с. Нашите решения за почвообработка са подходящи както за малки стопанства, така и за големи. Voyager S70 е със 7 корпуса, но имаме модели от 5 от 9-корпусни машини. Според мен с това задоволяваме нуждите на различните земеделци. И точно това е най-важното за нас - да помагаме на фермерите да бъдат по-прецизни със своите машини”, каза Шаба Урбан, търговски мениджър в Grégoire Besson.

 

 

Традиционно на щанда на компанията бяха представени и ненадминатите по производителност и надеждност решения от шведския бранд Väderstad.

 

“Акцент тази година поставяме върху есенните сеялки. При тях имаме две продуктови линии. Едната е Rapid, а другата е Spirit.

В България, в повечето региони, почвите са по-тежки. Именно поради тази причина препоръчваме на българските земеделци сеялката Rapid. При нея изсяването е еднодисково и дискът буквално проправя своя път в почвата и създава фина почва в семенното легло, което спомага за по-добрия контакт между почва и семе, за да имаме добра кълняемост. Освен това при нея натиска на изсяващия култер е доста по-висок, което помага при по-тежките почви. Машината е оборудвана с един доста тежък валяк, който притъпква наистина добре и уплътнява почвата когато сеем в по-тежки почви. 

 

Какво трябва да проверите по машините си преди кампания?

 

При сеялката Spirit имаме двойно дисково изсяване. Тази сеялка е по-подходяща за земеделци, които предпочитат да работят с предната дискова секция на машината по-дълбоко, отколкото дълбочината, на която сеят. При нея след дисковете за почвообработка имаме претъпкващи валяци, които уплътняват почвата и самото изсяване става след тях”, разказа Людмил Стоицев, продуктов мениджър в Тайтън Машинъри България.

 

 

Сеялката Rapid, която през 2021 г. отпразнува своя 30-годишен юбилей, се предлага в работна ширина от 3 до 8 метра. А продуктовата гама Spirit е налична от 3 до 9 метра със или без торовнасяне.

 

“И Rapid, и Spirit могат да бъдат оборудвани с иновативната система SeedEye за следене на запушванията на Väderstad. Тази система също така позволява на земеделците да задават брой семена, които искат да засеят в единица квадратен метър”, обясни Людмил Стоицев.

 

Правете земеделие, така както искате с Case IH AFS Connect

 

През 2020 г. именно системата SeedEye спечели златен медал за иновативна селскостопанска разработка на най-голямото аграрно изложение в Русия - Agrosalon. Накратко системата опростява работата на фермера и увеличава продуктивността, намалява разходите за труд и позволява по-икономично използване на семената.

 

Väderstad TopDown също беше сред предложенията за почвообработка от шведския производител. Машината представлява комбинация от дискова брана, следвана от работни органи, които могат да бъдат модифицирани спрямо условията на полето. 

 

 

“Зад мен е универсалния култиватор на Väderstad - TopDown. Тази машина е създадена, за да може да направи няколко обработки с едно минаване и съответно да спестим време, влага и средства. Първата секция на машината е дисков култиватор, който е оборудван с клонични дискове. Ние работим само и единствено с клонични дискове, които създават наистина добро миксиране на почвата с растителните остатъци, така че да можем да получим хомогенно сеитбено легло за последващия посев. Втората зона на машината са работните органи. С тях работим в дълбочина и миксираме почвата. Уникалното при тях е, че те са оборудвани с т.нар mixing шини, които завихрят потока на почвата напред.

 

 

И по този начин смесваме по-интензивно почвата заедно с растителните остатъци. Последната работна зона на машината е претъпкването, където имаме един агресивен и тежък валяк, с който успяваме да уплътним наистина добре почвата”, разясни експертът.

 

Преди предстоящата жътвена кампания и на фона на всички предизвикателства, с които земеделците се сблъскват ежедневно, Людмил Стоицев даде съвет на фермерите, които все се колебаят в избора на машина за своето стопанство.

 

“Бих препоръчал на българските земеделци във връзка с предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден, да мислят една крачка напред при вземането на решения за инвестиции в нови машини, защото те трябва да бъдат по-производителни, с по-голям капацитет и да носят добавена стойност в тяхното стопанство. Именно затова смятам, че машините на Väderstad са една добра инвестиция за техния бизнес”, заключи Людмил Стоицев.


Повече информация за машините с марки Grégoire Besson и Väderstad можете да получите от Тайтън Машинъри България на *4040 и на www.titanmachinery.bg