Водещи вносители на техника няма да участват на Пловдивски и Добрички панаири

Водещи вносители на техника няма да участват на Пловдивски и Добрички панаири

Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) ще организира собствено изложение от 11 до 15.05.2010 г. в Стара Загора, стана ясно на пресконференция днес. Както Трактор.БГ писа още в началото на септември  членове на БАТА повече няма да участват в традиционните земеделски изложения в Пловдив и Добрич. Решението оповести официално новоизбраният председател на БАТА – Христофор Бунарджиев.

Създадена преди близо три години от Тодор Николов, днес БАТА набира сериозна скорост и предприема редица важни за бранша инициативи. Първата от тях е организирането на собствено специализирано техническо изложение, съобщи Бунарджиев.

Изложението ще бъде уникално по рода си и „под открито небе” с демонстрации на техниката и тест-драйв по подобие на американските изложения, така че машините да бъдат представяни по най-добрия възможен начин.

Това решение на асоциацията е провокирано от високите цени на площите на изложенията „Агра” в Пловдив и „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. Всяка една от фирмите вносители на земеделска техника годишно инвестира от 50 до  150 хил. евро за участия в тези земеделски форуми.

„Новото изложение – „БАТА Агро” ще бъде отворено за всички лоялни търговци и български производители на агротехника и то на много приемливи цени, многократно по-ниски от тези, които в момента предлагат панаирите в Пловдив и Добрич”, подчерта Тодор Николов – член на Управителния съвет на асоциацията. Това означава, че членовете на БАТА повече няма да участват в тези традиционни изложения.

Инициативата „БАТА Агро” ще игнорира „сивия сектор” в този бранш – това са фирми, които правят паралелен внос на селскостопанска техника, без да имат отговорност към пазара.

В момента асоциацията представлява интересите на 15 големи фирми, които осъществяват над 85% от вноса на самоходна техника у нас. Това са оторизирани търговци, които инвестират в сервизирането на внасяните машини.