За четвърти път най-добрият фермер за Бургаска област е клиент на фирма Агритоп

За четвърти път най-добрият фермер за Бургаска област е клиент на фирма Агритоп
Танчо Енев спечели отличието „Най-добър животновъд – говедовъд“ по време на петия конкурс на Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас. На събитието присъстваха кмета на Бургас Димитър Николов, заместник-министърът на земеделието Свилен Костов, представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), областната управа на Бургас, представители на БАБХ, председатели на браншовите сдружения, депутати и др.
 
В кравефермата на най-добрия фермер за годината  се отглеждат 159 крави порода „Холщайн“ и поголовието им. Танчо Енев има няколко изпълнени проекта с фирма Агритоп. Първият проект, съвместно с фирмата, е изпълнен през 2012 г. по мярка 121 за закупуване на  доилна инсталация Delaval 2х5/50° и оборудване за фермата: боксове за кравите, скрепери за почистване на тора, поилки, чесалки и транспортната техника. Благодарение на модерната доилна инсталация във фермата започват да се поддържат високи нива на хигиена и прецизен контрол над животните, увеличавайки млеконадоя. 
 
 
През следващите години изпълнява още няколко проекта съвместно с Агритоп. Единият от тях е за оборудване, съхранение и извозване на оборска тор. Агритоп изграждат вкопана лагуна за течен тор, в която се отвежда торът чрез торова помпа. По този начин се елиминира разливане и замърсяване, а проблемът с оборската тор в стопанството му е решен, спазвайки т.нар. Нитратна директива.
 
През 2014 г. Агритоп надграждат доилната инсталация със система за управление на стадо AlPro на DeLaval, с която се осъществява пълен контрол над стадото , отчитайки количеството и потока на млякото, както и времето, за което е издоено. Системата събира индивидуални данни за животните 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата. Системата AlPro подобрява доенето, храненето, размножаването, сортирането и анализирането , което прави стопанството му по-продуктивно.
 
 
По време на връчването на отличието „Най-добър животновъд за 2016 г.“ Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп, поднесе от името на цялата фирма поздравителен адрес и му подари икона с пожелание за бъдещи успехи.
 
„Изключително горди сме, че именно Танчо Енев е най-добрият животновъд за тази година, защото той е пример за това как с много труд и постоянство може да се създаде продуктивна животновъдна ферма. Повече от десет години съвместната ни работа с Танчо се гради на взаимно доверие и вслушване в съвети ни. Доверие, което се надяваме, че оправдаваме и до днес“, каза Момчил Тасков.
 
Юбилейният пети конкурс „Най-добър фермер – животновъд“ на Областната експертна комисия по животновъдство Бургас се проведе на 13 декември. Четирима от петимата отличени най-добри животновъди са клиенти на фирма Агритоп.
Добави коментар