За дроновете в земеделието и какви са ползите от тях

Машините със сигурност са пътят, по който селското стопанство е тръгнало

За дроновете в земеделието и какви са ползите от тях
Пръскане на посевите с дрон. Такова чудо до съвсем скоро не беше дори в мечтите на българските земеделски производители, но вече е факт.
 
 
Новите технологии дават невероятни възможности на стопаните. Един от производителите на подобни джаджи в Китай прави по 20 000 бройки на година. Т.е. търсенето на този вид помощ в земеделието е вече повече от сериозно. 
 
Средните по обем площи – от 500 до 1000 дка, могат много по-ефективно да се пръскат чрез използването на дрон, смятат вещите в тематиката. Един от основните аргументи е, че така не се газят посевите. Другият е, че не е необходимо да се чака времето да е сухо и почвата да не е кална. 
 
Този вид машини използват много по-малко вода от конвенционалните пръскачки, защото се прави облак от фини частици – подобно на мъгла. Така се печели и време, защото цялата операция е доста по-бърза. 
Естествено за тези машини е необходимо да има и компетентен човек, който да ги управлява. Което означава, че трябва задължително да се мине през курс на обучение. 
 
 
Пръскането с дрон е възможно и при по-високи култури като царевица и слънчоглед, тъй като машината се издига на метър и половина над тях.внедряването на този вид технологии, които са далеч по-прецизни, биха могли да помогнат и на стопаните от различните направления – като зърнопроизводители и пчелари, които отдавна имат проблем помежду си именно заради пръскането. 
Има и машини, които се използват за облитане на нивите с цел да се направи карта на полето. Така може да се проследи дали някой от посевите има проблем, заболяване или нещо друго. 
 
Важно е фермерите да знаят, че в много държави има регулация за използването на дронове. У нас това се чака и то с нетърпение, за да има правила и да няма проблеми между различните оператори на машините. Обучението и регулацията са един вид застраховка за правилното използване и ефективност на машините. 
Това е пътят за оптимизацията на труда в селското стопанство, смятат експертите. 
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!