За Пламен Владимиров JCB e лидерът при товарачите

В своето стопанство зърнопроизводителят се доверява на JCB Loadall 541.70

За Пламен Владимиров JCB e лидерът при товарачите

Пламен Владимиров обработва 22 000 дка земя в региона на Видин. Отглежда пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Стопанството му работи с товарач JCB Loadall 541.70. Ето кои са предимствата на JCB, които производителят споделя в откровен разговор.

 

Как работят товарачите JCB при големи натоварвания? (видео)

 

 

Едно голямо стопанство има сериозна обезпеченост на машинния парк. На какви машини сте заложили?

Така е, затова се стараем да работим с водещите производители на машини. Винаги използваме нова и съвременна техника и вярваме, че бъдещето на едно модерно земеделие е свързано с хубави машини. Залагаме на почти всички марки, не сме фенове на точно определена. Когато говорим за товарачи, една от водещите марки в нашата база е JCB. Определено те са ни фаворити.

 

Защо се спряхте на JCB?
Пробвахме и други марки, защото постоянно опитваме нещо ново. Закупихме първата машина JCB преди 5–6 години. Останахме изключително доволни, тъй като работим отлично с вносителя на JCB – фирма Оптиком. Опитът се оказа успешен, въпреки че нашите оператори преди това караха коренно различна машина и им беше малко трудно да свикнат. Преди година и половина закупихме още една машина JCB

 

 

Защо е важно за едно стопанство като Вашето да се работи с високопроизводителни машини?
Трябва да можеш за кратко време да събереш продукцията, да я съхраниш, да я обработиш. Всичко трябва да се свърши в срок. Има една поговорка: „Ден година храни”, която важи в пълна сила за земеделието.

 

Защо добрата инвестиция е важна при избора на една машина? Трябва ли да вземем предвид и нейната възвращаемост?
Основното нещо в една машина е производителността. Все пак тя се купува именно затова – да свърши много работа за кратко време. Но не по-маловажно е това, че след като мине периодът на нейното ползване, тя да има достатъчна остатъчна стойност, т.е. да носи добра печалба. Освен това машината трябва да се използва правилно, по предназначение. Не на последно място, операторите трябва да знаят как да работят с нея, за да могат да използват пълния й капацитет. Изключително важен е и сервизът. Колкото и да е добра една машина, тя винаги има проблеми, и ако поддръжката не е на висота, се обезсмисля качеството. Поради тази причина ние се доверихме на Оптиком и JCB. Оказа се, че изборът ни е бил правилен. 

 

 

Ползвали ли сте и други марки товарачи. Как се представя JCB в сравнение с тях?
След като закупихме товарача JCB, се уверихме в неговата работоспособност и предимства спрямо машината с друг тип на каране, която вече имахме. При JCB производителността е много по-голяма. Тук имаме 2 бази, тъй като се ползва 6-степенна скоростна кутия. Затова има възможност за по-бързо преместване от една база на друга. Транспортът на JCB е доста по-икономичен, отколкото при други марки. Товарителността също е по-голяма. Не на последно място, машината е много здрава. Дори да имаме някакви проблеми с нея, те са малки. Много съм доволен!