За първи път у нас фирма Рапид КБ показа новия трактор Claas Xerion 5000 (ВИДЕО)

За първи път у нас фирма Рапид КБ показа новия трактор Claas Xerion 5000 (ВИДЕО)
На полева демонстрация, край варненското село Млада Гвардия, фирма Рапид КБ показа новия за България трактор – Claas Xerion 5000. Тракторът е aгрегатиран с машина за почвообработка с торовнасяне Horsch и впечатли присъстващите фермери с бързата и качествена работа на полето.
 
Тракторът Claas Xerion 5000 е оборудван с 6-цилиндров turbo Common Rail двигател Mercedes MTU 6R1300 с номинална мощност 520 к.с при 1900 номинални оборота. Той покрива еко нормите за вредни емисии 4i.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Новият Claas Xerion 5000 e с обем на резервоара 930 литра.
 
Иван Ангелов, мениджър продажби в Рапид КБ, обясни пред Трактор.БГ: „Самият трактор е оборудван с охлаждащ вентилатор, с променливи обороти, чиято цел е да достигне оптимални обороти на вентилатора, в зависимост от температурния режим на двигателя и температурата на околния въздух. Когато имаме нужда от по-малки обороти, т.е. за да запазим основно температурния режим на двигателя, тогава оборотите на двигателя са по-малки, като по този начин се икономисва гориво.“
 
Скоростната кутия на новия Xerion 5000 е ZF - напълно безстепенна и автоматизирана. В зависимост от зададения режим на трактора, той може сам да избере предаваката, на която да работи.
 
Трансмисията е 4х4 с възможност да се управляват двете оси и да се завива с четирите колела. Задвижването става с надлъжен диференциал, с възможност за 100%-ов електрохидравличен блокаж.
 
При новия Xerion 5000 спирането се осъществява чрез мокри дискови спирачки с хидростатично усилване, които действат на 4-те колела. Това осигурява безопасно движение при транспорт, като се достига максимална скорост до 50 км/ч. 
 
Важна характеристика е и новата система, чрез която гумите могат да понасят ниско налягане от 0,9 атмосфери. "Интересното при тази машина е новата система, която следи налягнето в гумите. Тоест, ние можем да си изберем подходящото налягане за зададената операция, като по този начин щадим почвата и намаляваме боксуването. Така увеличаваме сцеплението на трактора и теглителните му характеристики", обясни Иван Ангелов.
 
Тракторът е снабден с надеждна хидравлика, като помпата е с работен капацитет 195 литра за минута при налягане от 200 бара.
 
Тракторът Claas Xerion 5000 разполага и с предна навесна система. „Навесната система на самата машина е 4та категория, като максималната товароподемна сила, която може да извърши тя, е 13,6 тона. Самият трактор е оборудван и с предна навесна система, където при необходимост за да имаме добро балансиране, могат да се поставят тежести в различни комбинации от 1800-2400 килограма, обясни Иван Ангелов.
 
Кабината е супер лукс – разполага с принтер, чистачки и щори на страничните стъкла. Освен това е снабдена и с Радио с МР3 и Bluetooth. Окачването е с пневматична амортизация.
 
За цялостното оборудване в кабината на новия трактор, и всички последни модерни технологии, с които тя разполага, разказва Иван Ангелов от Рапид КБ:  "Освен, че кабината е климатизирана и отоплена, седалката е на въздушна възглавница, доста обезшумена. Новост при този трактор е джойстикът за управление, който предлага фирма Claas. От него може да се управлява автопилота на машината, нейният навес, както и допълнително да управляваме някои от клапаните за управление на инвентара. В кабината на Xerion 5000 се намира и новият компютър Cebis. Върху неговия монитор излиза цялата  необходима информация за работата на машината. 
 
В кабината на новия Xerion 5000 от Claas е разположен и тъчскрийн терминал S10, който е с 10,4 инчов екран и цветен ISOBUS за GPS Pilot навигацията
 
Xerion 5000 е пригоден за работа основно с широкозахватни машини, главно в големи стопанства.
 
След края на полевата демонстрация от фирма Рапид КБ отчетоха постигнатите резултати след отличната работата на трактора на полето - „Ние постигнахме работна скорост в рамките на 10-11 км/ч при 1350-1400 оборота на двигателя. Средната производителност е в границите между 65-70 дек/ч, а средният разход - 1,360 литра на декар. Разбира се, спазили сме всички изисквания относно технологията,  която клиента ни е задал, посочи Иван Ангелов.
 
Чавдар Миланов, главен инженер в К-ЕЙ-ГАД – ръководител производство в стопанството-домакин обясни, че работят от дълго време с комбайни и трактори от марката Claas, като новият Xerion 5000 е последната  придобита машина. Той добави още: „Това е чисто нов трактор, който закупихме от фирма Рапид и първоначалните ми впечатления са отлични. Работим по GPS, на слънчогледово поле с машина Horsch, която е машина за почвообработка и торене. Доволни сме – има теглителните качества, които очаквахме, притежава необходимата точност на GPS-a и сме наистина доволни от покупката.“
 
Българските производители вече могат да поръчат новия трактор XERION 5000 от Рапид КБ.
 
Допълнителна информация за цени и технически параметри на новия трактор марка CLAAS, модел Xerion 5000 може да получите от официалния вносител на марката за България – Рапид КБ.
 
Рапид КБ ООД
 
тел.: (02)400 80 10
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!