Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Забавени доставки на техника по ПРСР затрудняват фермери

Забавени доставки на техника по ПРСР затрудняват фермери

www.selo.bg

На повечето места в страната в началото на миналата седмица стартира кампанията по прибирането на реколтата от ечемик. Земеделците обаче се оплакват от остаряла техника. Някой от стопаните с часове стоят на нивата и се опитват да отстранят проблемите на старите комбайни. 

По-голямата част от тях са кандидатствали вече с проекти по мярка 121 - "Модернизация на селските стопанства" . Вече дори били извършили плащанията, чрез изтеглени кредити от различни банки. Поради високият интерес към нова селскостопанска техника по проекти с 50% субсидия, родните зърнопроизводители още по време на селскостопанското изложение "АГРА" в гр.Пловдив през Февруари тази година, правиха заявки за техника. При западните производители на селскостопански машини производството и пласментът им се планира за година напред, затова заявките за техника се бавят и в тази жътвена кампания няма да се включат всички нови поръчани машини.

"Тази година ще е пак като миналата и по-миналата - комбайните ще се чупят в нивата, ние ще ги правим, само дето сега трябва да плащаме и лихви по кредити за машини, които ги няма", сподели земеделски производител от търговищко. Той пожела да остане анонимен, защото се страхувал, че ако разкрие самоличността си може да си навлече неприятности и още да му се забави доставката. Стопанинът сподели, че докато не дойде новата машина няма как да усвои парите от ЕС.

"При всичките глупости дето са ни на главите само това ни липсваше, сега и с некоректни търговци да се разправяме", сподели още земеделецът.Някои земеделци съобщиха, че преди дни са получили техниката си, на която срокът за доставка бил за средата на май.

Още през Февруари, поръчките за John Deere например се записваха за Септември тази година. При Claas нещата са по-добре, поръчките от Февруари, пристигнаха в края на Май. Повечето забавяния се отнасят за зърнокомбайните, докато при тракторите има повече наличности тук в България.

Коментари
milen
на 30.11.2010 15:35:29
kolko reda e tova 4u4olo 3o reda mnogo e dalag i mnogo hubav[:bravo:]
Анатоли
на 30.11.2010 16:43:53
24 :)[googd2]
dulev
на 01.12.2010 13:15:49
18 реда
анонимен
на 01.12.2010 15:23:28
24 reda e :P
denis
на 21.12.2010 10:53:30
22 reda
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug