Забранени вертолети спасиха хиляди декари с пшеница

Забранени вертолети спасиха хиляди декари с пшеница

Руски вертолети К-26 без сертификати за безопасност спасиха стотици хиляди декари пшеница нападнати от житни дървеници във Варненско и Добричко. За няколко дни дръзки летци успяха от малка височина да третират посевите под угрозата, че ще бъдат глобени, а правата им за летене отнети.

Във всички общини в региона кметовете се направиха, че не виждат вертолетите. Предотвратени са щети на стопаните за десетки милиони левове. Ганчо Даскалов от Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори предвиди подобни незаконни полети още когато петнадесетте машини бяха застопорени на земята.

Крупен фермер от Варненско сподели, че той е нямал изход, освен да ползва един от вертолетите. Според него К-26 са спрени, за да се принудят селскостопанските авиационни оператори и фермерите да купят скъпа летателна техника от страни от ЕС, без да се вземе под внимание фактът, че пшеничената реколта в житницата на България можеше да бъде напълно компрометирана. Леки вертолети втора ръка в повечето страни от ЕС се продават около 60 - 70 хиляди евро, а новите са три-четири пъти по-скъпи. Обучението на пилотите също струва много пари на операторите.