Заради безопасността на трафика по празниците, ограничават движението на трактори

Заради безопасността на трафика по празниците, ограничават движението на трактори
Днес, 27 декември, последният от четирите почивни дни за Коледа от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства, включително и земеделска техника над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).
 
Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.
 
Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:
 
Автомагистралите;
път I-1 Видин – Ботевград;
път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив - Смолян;
път II-99 Бургас - Царево.
 
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
 
Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация. 
 
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
 
Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни и Заповед № РД-11-1542 от 21.12.2015 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti
http://www.api.bg/files/5014/5077/8824/Zapoved_12_t_22-12-2015.pdf