Защо пунктирната сеитба дава гаранция за богата реколта? (ВИДЕО)

Защо пунктирната сеитба дава гаранция за богата реколта? (ВИДЕО)
При големите площи, характерни за нашето земеделие, повишаването на работната скорост на сеитба е жизнено необходимо за спазване на агротехническите срокове, като това не трябва да става за сметка на качеството на сеитба.
 
Как да сеем прецизно? Защо пунктирната сеитба дава гаранция за богата реколта? Потърсихме тези отговори, съвместно с екипа на фирма Оптиком, в разгара на сеитбения сезон тази пролет. Трактор.БГ посети две различни стопанства, едното в Южна, другото в Северна България и наблюдава сеитба с прецизните сеялки за пунктирна сеитба Monosem.
 
 
Кооперацията в село Самоводене, която беше нашият първи домакин ползва сеялките Monosem от 4 години. Те засяват около 1500 дка царевица и около 4500 дка слънчоглед, доверявайки се на сеялката Monosem, секция NG plus 4.
 
Валентин Мицканов, председател на кооперацията сподели как протича при тях сеитбата с Мonosem: Сеитбата, която правят е точна сеитба, изсяват семената на еднакво разстояние и еднаква дълбочина, което осигурява дружното им поникване и равномерен посев в последствие. От 4 години ги ползваме и сме доволни от тях. Успяваме с двата трактора да насеем между 450 и 550 дка на ден. 



Monosem гарантира еднаква дълбочина на сеитба, посредством 110 мм опорни колела, които са винаги в контакт с почвата. Регулирането на дълбочината става чрез удобна ръкохватка- лесно и точно. Клиновидно разположените притъпкващи колела и металното про-колело осигуряват качествен натиск върху семената с цел бързо и едновременно покълване на семената и еднаква усвояемост на хранителни вещества и торови препарати от посева.
 
За да сме напълно сигурни, че добрата работа в полетата на кооперацията в Самоводене не са единичен случай, посетихме и полетата на фермерите Йордан и Никола Райчеви в землището на с. Крумово, Пловдивско. Искахме да се убедим напълно, че с Monosem се постигат оптимални резултати в различни почвени условия.

 
Зърнопроизводителите работят със сеялките Monosem от една година и ползват Monosem Monoshox NG Plus M. Ето какво сподели Йордан Райчев:
 
С Monosem работим от 1 година. На практика това ни е втори сезон. Миналата година я изпробвахме за първи път и получихме много добри резултати. При хибридите царевица и слънчоглед се получиха рекордни добиви. В сравнение с обикновената редосеялка, редосеялката с Monoshox има предимството, че при нея е позволена по-голяма скорост на изсяване. Фирмата производител допуска до 10 км/ч. Това се случва посредством амортисьорчето и пружинката, които са отпред на секцията. Имат възможност за регулиране според типа на почвата. 
 
Системата Monoshox при Monosem е иновация именно за скоростна сеитба. Фермерите, обаче знаят, че при скоростната сеитба цялата секция подскача и при това подскачане се губи качеството на сеитба, което е и предизвикателството пред всички редови сеялки - как да оптимизират този ефект:

 
Monoshox представлява регулируеми по Open пружини с амортисьор, който гаси колебанията на изсяващата секция. Като цяло почвите в България са много тежки, трудни за работа, но сеялката работи отлично в нашите условия, фермерите са много доволни и заявяват отлични резултати през сеитбата с тази сеялка. В сравнение с обикновена сеялка Monosem, сеялката Monoshox има по-висока скорост на сеитба, което е и предпоставка за по-висока производителност, посочи Николай Атанасов, сервизен специалист Оптиком
 
Именно в това се убедихме и на полето - системата Monoshox премахва нежеланите вибрации по време на работа, дава плавна и равномерна работа на секцията и прецизната сеитба с висока скорост е гарантирана. Точността и равномерността на дълбочината на засяване остават оптимални.
 
За изборa на сеялката Monosem и важността на коректния партньор в сеитбата в края на нашата среща Йордан Райчев сподели: 
 
Избрах машина от Оптиком, защото знам, че те са много коректен партньор. Партньор, на който може да се разчита не само за коректно закупуване на техника, но и за правилен сервиз, компетентно обслужване, за съвети и инструкции не само по време на гаранцията, но и след гаранционното обслужване.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!