Земеделци се биха и чупиха трактори в Шуменско

Земеделци се биха и чупиха трактори в Шуменско

Земеделци се биха и чупиха трактори в Шуменското село Върбак. Счупен е нов трактор Кейс, един Болгар ТК 80 и трактор ЮМЗ. Това е вторият конфликт, който възниква между земеделци от селото в рамките на четири дни. На 26 юни отново е имало скандал между обработващи земята хора. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата в Шумен.

Причината за сблъсъците са презастъпванията на площите, които фермерите обработват. Новият хаос с т.нар. “презастъпвания” при идентификацията на блоковете на земеделските стопанства в СИЗП тепърва ще ескалира, казаха за Трактор.БГ зърнопроизводители от региона.

Кметовете не издават служебни актове за ползване на земеделските земи. Започна жътвата и може да се повтори ситуацията отпреди години в Ковачица. Това ще срине още земеделски съдби. Разплащателната агенция изчаква и не изпълнява задълженията си при възникналите спорове. Страните ще бъдат викани за решаване на споровете през август, а жътвата е през юли. Такова поведение е крайно неподходящо в най-съзидателното време.