Земеделци закупуват нова техника с проекти за енергийна ефективност

Земеделци закупуват нова техника с проекти за енергийна ефективност

Да си купиш земеделска техника с проект за енергийна ефективност – да! Вече много земеделски производители се възползваха от тази възможност, след като стана ясно, че средствата, заложени за закупуване на земеделска техника в Програмата за развитие на селските райони няма как да стигнат за всички, които искат да обновят машинните си паркове.

Репортерска проверка на Фермер.БГ сред някои от водещите банки в страната показа, че действително има голям интерес към тази алтернатива за закупуване на техника, но и там средствата вече се изчерпват или са изчерпани.

Става въпрос за подмяна на старата селскостопанска техника с нова, която ще бъде по-енергийноефективна заради значително по-ниските производствени разходи.

Справка в една от банките, които все още отпускат  кредитите за енергийна ефективност, чрез които може да се закупи агротехника показва, че при реализирането си проектът трябва да допринася за подобрението на енергийната ефективност, когато това води до намаляване с минимум 20 % на разходите за енергия спрямо базовите такива за една календарна година или на енергията в себестойността на единица произвеждана продукция: подмяна на машини и/или транспортен парк, селскостопанска техника, ремонт и реконструкция на сгради и др.

Един от фермерите, който се е възползвал от тази възможност е Пеньо Тодоров, зърнопроизводител от Старозагорски регион. По проект за енергийна ефективност той е закупил през тази година два трактора Massey Ferguson 7622, нова сеялка и плуг за стопанството си. „След като видяхме, че средствата по мярка 121 някма да са достатъчни за всички, започнахме да търсим други алтернативи и така попаднахме на възможността за проект по енергийна ефективност“, каза пред Фермер.БГ Тодоров.

Чрез кредитите за енергийна ефективност земеделските производители получават безвъзмездна финансова помощ в размер на до 15% от кредита.

източник: www.fermer.bg