Земеделски производители тръгват с машини на протест

Земеделски производители тръгват с машини на протест

Над 100 земеделски производители и зърнопроизводители от Сливенска област и 50 селскостопански машини, комбайни и трактори ще участват днес в протестен поход в града.

Протестната манифестация се организира от Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър” .Това съобщи неговият председател Петър Байчев. Земеделците протестират заради това, че в проекто-бюджета на Р България за 2009 г. не е предвидена допълнителна сума за единно доплащане на декар обработваема земя и други неизпълнени обещания от страна на земеделското министерство. Те настояват в националния бюджет за следващата година да бъдат включени 147 млн. лв. за съфинансиране към директните плащания на декар от ЕС.

Протестното шествие започва в 12 часа с три лъча. Първият лъч тръгва един час по-рано от село Драгоданово. Вторият ще се включи на ямболската детелина, а третият, който идва от посока Нова Загора ще се присъедини към останалите. Заедно протестиращите ще преминат покрай „Дамарски мост” и ще се насочат към летище „Бършен”. Там ще проведат митинг, добави Байчев.