Земеделски стопани блокират днес Добричкото с. Крушари

Земеделски стопани блокират днес Добричкото с. Крушари

Земеделските производители от Добричкото село Крушари обявяват гражданско неподчинение от днес. От  8 ч. тази сутрин ще блокират централните улици на селото със земеделска техника. Решението за крайните действия е взето на 20 март. В декларация, изпратена до президента, председателя на Народното събрание, Министерски съвет и Националното сдружение на общините земеделски производители от Крушари искат оставките на кмета и председателя на Общинския съвет. 

В декларацията арендаторите посочват, че организират протеста заради отказа на общинското ръководство да работи с представителите на бизнеса в общината. 

Земеделските производители от региона настояват в Община Крушари да бъде създадена местна инициативна група за участие в националната програма за развитие на селските райони. Заложена е и идеята да бъде учредено акционерно дружество с общината . То трябва да работи за изграждането и пускането в експлоатация на на хотелски комплекс в местността „Иканталъка” край Каварна. Според протестиращите това предложение се отхвърля без мотиви и обяснения.
Освен оставките на кмета Злати Киров и на председателя на ОС Зекирие Алиш фермерите настояват да получат отчет за работата на общинските съветници. Протестиращите производители обработват около 140 000 дка земеделска земя в община Крушари.
Земеделските производители са депозирали искане за разрешение за протеста в Общинска администрация в последният възможен момент – 16, 50 ч. вчера, 10 мин. преди изтичане на работното време. Законно установеният срок е 14 дни.


-------
Прогнозите на Борислав Борисов, Председател на УС на Асоциацията на българските села продължават да се сбъдват. Все повече конфликтни систуации са факт между  активни хора в селата, кметове  и от другата страна - Общинските съветници в съответната Община. 
Докато в българските села не заработи като законодателна основа НОВ закон за местното самоуправление, даващ права, а не само задължения на селските кметове, все повече протести и спънки срещу възможностите за развитие ще има пред стотици български села. 
Както няколко пъти вече Село.БГ писа, за усвояване на средствата по линия на ЕС предназначени за развитие на селските райони, селата са отново с вързани ръце, тъй като всеки проект зависи от "добрата воля" на общинската администрация и по този начин - отново зависими от Общината, селските кметове и активните хора в селата са изправени за пореден път пред политически решения и утвърдени корупционни практики.
Асоциацията на българските села е ЗА промени в закона за местното самоуправление