Животновъди: Да отпадне условието за задържане на животни по преходната помощ

Амбицията е Стратегическия план да бъде предаден до 20 септември, браншът тъне в неведение

Животновъди: Да отпадне условието за задържане на животни по преходната помощ

Иска ни се до 20 септември да успеем да върнем забележките по Стратегическия план с решението и да започне комуникация с Брюксел, за да можем спокойно да влезем в 2023 г. с един одобрен, готов, добър план за българското земеделие. Това потвърди служебният земеделски зам.-министър Тодор Джиков за Агри.БГ. 

 

Обещание: Тази година няма да има загуби на пари по ПРСР

 

Любопитно е, че след връщането на бележките по Плана се проведоха две заседания на Тематичната работна група (ТРГ) в предходния кабинет Петков. Със служебното ръководство на Министерството на земеделието такива все още не е имало. Фермерските организации настояват да видят финализираната версия преди да бъде предадена в Брюксел.

 

„Нямаме индикации къде и какво ще се изпраща. Не знаем дали, кога и в какъв формат ще има ТРГ и дали въобще ще има. Предполагам, че ще направят, или пък ще го изпратят, без да го съгласуват с нас“, гадае Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

 

От бранша подозират, че много техни искания така и няма да намерят място в Стратегическия план. В края на август отново бе повдигнат въпросът с новата референтна 2018 година за преходната национална помощ и задържането на животните. Вече половин година Министерството на земеделието остава глухо за това предложение, което е и официално входирано с писмо.

 

„В момент на война и несигурност настояваме да отпадне условието за задържане на животни. Искаме още да се подпомагат животни от всички възрасти, което ще стимулира регистрацията на всички новородени и поддръжка на стадото“, припомня Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България.

 

Друго тяхно предложение е храненето на собствени телета също да се брои за доказване на мляко по обвързаната подкрепа. 

 

„Това мляко нито се фактурира, нито се отчита от държавата – те не го искат. Мога да го продам на друга ферма да си храни телетата, но защо да го правя, като аз също имам нужда от него. Освен това, ако дам млякото на колега и си платя ДДС, основата ми е точно толкова, колкото трябва да взема за кравите. И защо се приема само фактурирането към мандрите – все едно другото мляко не го обявяваме и е незаконно, така излиза“, недоумява Христова. 

 

Но срещи с бранша липсват не само по финализирането на Стратегическия план, но и по Плана за възстановяване и устойчивост. Последната такава е била още по времето на миналия служебен кабинет. 

 

„Тоест почти една година не е имало никакви обсъждания и срещи. България вече е получила част от сумата по Плана и би следвало до края на годината най-малкото да се презентират мерките. Нужно е да се обсъдят параметри, насоки – работата не е никак малко“, категоричен е Симеон Караколев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Добави коментар