Жонглирането с преходната национална помощ продължава

Жонглирането с преходната национална помощ продължава

Понастоящем в европейското и в националното законодателство 2018-а година не е определена като референтна година за преходната национална помощ, информира земеделският министър Десислава Танева на последния парламентарен контрол.

 

Ще създадем ли правен казус с преходната национална помощ след 2020 г.?

 

Тя припомни, че по време на преговорите за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) България предложи да се актуализира референтната година, като целта е помощта да отива при реално занимаващите се със земеделие стопани.

 

Финалният текст на европейското законодателство обаче, който регламентира преходната национална помощ, ще се договори след дискусии между Съвета на ЕС, Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП). 

 

За 27 ноември е планирана финалната тристранна среща по Преходния регламент, който ще бъде публикуван в Официалния вестник до края на годината.

 

Триалозите по регламентите за бъдещата ОСП ще се случат на следните дати:

•    Регламент за стратегическите планове по ОСП – 19 ноември, 1 и 10 декември, като първите триалози ще засегнат Зелената архитектура;
•    Хоризонтален регламент – 10 декември и още една тристранна среща при възможност преди Коледа;
•    Регламент за Общата организация на пазара – най-вероятно 2 декември.

 

Министърът: „Очаква се законодателният пакет от трите регламента да се договори през 2021 г., но не са ясни точните дати.“

 

Към настоящия момент ЕП прие поправка, съгласно която референтната година за Преходна национална помощ е 2018 г. 

 

На Съвета на министрите е постигнат общ подход, съгласно който няма промяна на референтната дата и преходната национална помощ остава с намаляващ бюджет. 

 

Становището на ЕК е въобще да няма такава преходна помощ. 

 

„Докато триалозите не приключат, не можем да дадем окончателен отговор какво би се случило, защото зависи от законодателството във финалния му вариант“, заключава Десислава Танева.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар