Зърнопроизводителите искат оставката и на министър Валери Цветанов

Зърнопроизводителите искат оставката и на министър Валери Цветанов

Зърнопроизводителите излизат на протести утре от 11 часа в градовете : Стара Загора, Попово, Велико търново, Бургас, Хасково, Ловеч, Провадия, Добрич, Русе, Враца и Пловдив заради отхвърлянето на националните доплащания от разходната каса на Бюджет 2009 г.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов посочи, че с подготвена декларация от асоциацията, производителите ще поискат оставката на земеделския министър Валери Цветанов. Причината е, че той не е могъл да защити пред Министерски съвет исканите в Бюджет 2009 - 378 млн. лв. за национални доплащания към преките европейски плащания на площ.

В декларацията се посочва още, че по сметката на Държавен фонд „Земеделие” трябва да бъдат преведени и обещаните за тази година като национални доплащания 147 млн. лв., изплащането на които все още не е започнало. Утре протестиращите зърнопроизводители ще връчат декларации с исканията си на областните управителите като представители на правителството в страната.

В петък в столицата на площада пред храм-паметника "Александър Невски" ще се проведе национален протест. Една от идеите на зърнопроизводителите е да бъде организирана среща с парламентарно представените партии в Народното събрание.

На мен ми се струва, че не само Жеко Байчев трябва да си отиде, но и министър Цветанов, защото в Министерство на земеделието и храните абсолютно нищо и никой не работи. Това каза пък Атанас Къцов - млекопроизводител от Пловдивско. „300 хил. евро на година ние губим благодарение на нашите некадърно управляващи политици”, категоричен бе Къцов. „Оставаме с впечатлението, че тези хора просто искат да им изтече мандатът, а ние губим. За двете години – 2007 и 2008 г., няма да получим парите на глава добитък, които получават румънските фермери. А двете държави влязоха, заедно в ЕС”, заяви Къцов.  Той посочи, че за 2007 г. румънските фермери са получили по 130 евро на едър рогат добитък по 120 на дребен добитък, а за 2008 година имат съответно по 170 и по 130 евро на глава добитък. „Ние не получихме субсидия на глава добитък поради простата причина, че идентификационната система не е готова в България. Това бе основното оправдание и на управляващите. Цялата отговорност се струпа върху него”, посочи Къцов за Байчев. Той каза още, че по време на срещата на млекопроизводителите с Жеко Байчев през август, той е обещал да направи всичко възможно идентификационната система да проработи до 15 септември.

„Сега министър Цветанов каза, че тази система ще започне да работи от 15 декември. Нещата значи опират само до протакане”, посочи млекопроизводителят.
„Казаха, че всяко стопанство ще получи по 10 000 евро, независимо от броя на животните. В един момент се оказа, че тези 10 000 евро ще бъдат само за ферми, които са покрили европейските критерии за качествено мляко. А впоследствие се оказа, че и те няма да ги получат. И за тези пари излъгаха. Откраднаха ли ги, какво ги направиха? Сега чакаме въпросните 60 млн. лв. обещани от първи до 15 декември” - каза още Атанас Къцов.