Зърнопроизводителите продължават да настояват за държавна помощ

Зърнопроизводителите продължават да настояват за държавна помощ

Зърнопроизводителите продължават да настояват за държавна помощ. На първо място те настояват до края на февруари да бъдат изплатени евросубсидиите.

Засега обаче те ще се въздържат от протестни действия, заявиха миналата седмица от Асоциацията на зърнопроизводителите. Те са връчили на заместник-министър Светла Бъчварова проект за споразумение в което асоциацията настоява да бъдат решени исканията на производителите, събрани в пет точки, които са най-неотложни преди старта на новата стопанска година. 

На първо място в него се настоява до края на февруари да бъдат изплатени евросубсидиите и да стартира Програмата за развитието на селските райони, да станат достояние на фермерите правилата, по които трябва да се правят проектите, на които много се разчита за обновяване на земеделието. Един от най-важните въпроси е държавата да компенсира загубите от незапомнената миналогодишна суша. Общо за селското стопанство на страната те се изчисляват на близо един милиард лева. На практика няма зърнопроизводител, незасегнат от сушата. Държавата обаче реши да компенсира с по 35 лева на декар само онези фермери, чийто посеви са унищожени напълно. За пролетниците обаче не става и дума. От това най-много ще пострадат дребните и средните производители на зърно, на които се крепи над 80 на сто от производството на хлебно и фуражно зърно. А парите са основния и най-сериозния залог, ако не за разширяване на производството, поне на запазването на сегашното му ниво. 

Затова и исканията са за гаранция, че в бюджета на страната за 2009 година националните доплащания за фермерите да бъдат в максимален размер. Защото именно бюджетът за тази година предизвика негодуването на зърнопроизводителите и докара действията им по пътните артерии в много региони на страната. Парламентът прие да осигури исканите 147 милиона лева за национални доплащания, но при условие, че бъде реализиран излишък. 

Наближаващата пролетна кампания ще бъде трудна, защото през есента агрометеорологичните условия не позволиха да бъдат засети предвидените за есенници площи, които ще трябва да бъдат заети с пролетни култури. Това автоматично произтича от еврочленството ни. За тях обаче финансовите разходи на декар са повече. Засега зърнопроизводителите имат уверението от страна на агроминистерството, че ще се търсят пътища за удовлетворяване на исканията им. Ако обаче до края на февруари не бъдат реализирани конкретни стъпки в тази насока, протестите на зърнопроизводителите ще бъдат подновени.