310 машини ще прибират реколтата в Търновско

310 машини ще прибират реколтата в Търновско

310 зърнокомбайна са преминали технически преглед преди жътвената кампания във Великотърновска област. До работа не са допуснати цели 129 машини!
 
През тази година трябва да бъдат прибрани 600 хиляди декара пшеница, 145 хиляди декара ечемик и 67 хиляди декара рапица. Земеделската техника е достатъчна, а 40 процента от зърноприбиращите машини са от съвременен клас, информира за Трактор.БГ Пенчо Недялков- началник сектор на Регионална служба “Контролно- техническа инспекция“ към Министерството на земеделието.


В района на Велико Търново добивите от ечемик са около 500-600 кг/дка, като на много малко места е ожъната пшеница. Около 680 кг/дка е добивът при пшеницата. Но прогнозите  за среден добив на пшеница за цялата страна няма да надхвърлят 400 кг/дка. Прогнозите за рапицата са около 320-340 кг/дка, жътвата ще започне следващата седмица.

Припомняме Ви, че в Долна Оряховица преди няколко седмици пристигнаха 18 нови комбайна Claas. Машините са поръчани чрез проекти по 121-а мярка на Програмата за развитие на селските райони и са за клиенти от област Велико Търново, а също и за зърнопроизводители от Добруджа.