5000 фермери няма да получат евро-субсидии

5000 фермери няма да получат евро-субсидии

Пет хиляди земеделски производители няма да получават европейски субсидии заради неправилно декларирани обработваеми площи. Санкциите се налагат заради завишено деклариране на обработваемата през миналата година земя. Това сочат заключителните резултати на разплащателната агенция, която в понеделник преведе по банков път втория транш от 275 млн. лв. директни плащания за стопанската 2007 г.

Проверките показали, че 2700 от фермерите са "сгрешили" с над 50% от реалните площи, а другите 2300 - между 30 и 50 на сто. Затова първите ще бъдат лишени от евросубсидии за три години напред, а вторите - за стопанската 2008 - 2009 г. Част от производителите обаче оспорват контролните замервания на експертите от земеделското министерство. Според тях разминаванията се дължат на недостатъчно добра разяснителна работа от земеделските служби и ще търсят правата си по съдебен път.

През миналата година субсидии заявиха 79 хил. стопани, но реално 74 хиляди получават директните плащания. Заради санкциите 10 млн. лв. няма да бъдат изплатени. Досега агенцията е превела 430 млн. лв. по банковите сметки.

От 1 март започва приемът на декларациите за тази година, припомнят от разплащателната агенция. За декар обработваема площ стопаните очакват да получат 16 лв. при 14 лв. през миналата година. Ако през есента се отчете бюджетно преизпълнение и правителството реши да отпусне исканите 147 млн. лв. национални доплащания, стопаните ще разчитат на още 5 ст. за дка.

Разплащателната агенция удължава срока, в който браншовите организации и консултантските компании ще заявяват намерение да се обучават по програмата за развитие на селските райони. Вместо до 15-и заявленията ще се приемат до 20 февруари.