Агенция Митници продължава проверките на горивата за земеделска техника

Агенция Митници продължава проверките на горивата за земеделска техника

Проверките на Агенция Митници на горивата, които използват земеделските производители, продължават в цялата страна. В рамките на няколко седмици служителите на Митница Свищов провериха селскостопанската техника – трактори и комбайни на десетки фермери, както и станции за зареждане на гориво за селскостопанските машини. Това съобщи за Трактор.БГ началникът на Митница Свищов Любомир Стоилов.

Целта на проверката е да се установи дали е използвана при обработването на земеделските площи оцветената червена нафта, тъй като тя не е предназначена за използване от земеделските производители, а за отопление.

Проверките от Свищовската митница са извършени на територията на областите, за които митницата отговаря – Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч и до момента не са установени нарушения от страна на земеделските производители.

Проверките целят прилагането на по-строг контрол срещу употребата от страна на арендатори и земеделски кооперации на енергийни продукти, маркирани за отопление. Още повече че наскоро на пазара се появиха евтин газьол и нафта за отопление. Става въпрос за така наречените „оцветени горива”, върху които се начислява по-нисък акциз. За стандартната нафта налогът е 600 лв., а върху тази за отопление, която се оцветява в червено, се начисляват само 50 лв. на 1000 литра.

На проверки подлежат всички земеделски производители. Те могат да им бъдат направени по всяко време, допълват още от Агенция Митници.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!