АГРА 2010-повече посетители, но много малко земеделска техника ОБЗОР

АГРА 2010-повече посетители, но много малко земеделска техника ОБЗОР

Добра организация, повече посетители, хубаво време (за разлика от миналата година), много български и чуждестранни иновации за агросектора, но в същото време липса на селскостопанска техника – трактори, комбайни, прикачен инвентар – така накратко можем да обобщим провелото се през миналата седмица международно селскостопанско изложение АГРА 2010.

За разлика от друг път, когато традиционно акцентът по време на изложението пада на селскостопанската техника, през тази година водещи бяха животновъдството и растениевъдството.

Официалният старт на АГРА дадоха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, заедно с изпълнителния директор на ДФЗ Калина Илиева и Председателя на комисията по земеделие Десислава Танева. По-късно в първия ден на АГРА, пристигна и премиерът Бойко Борисов, заради чието закъснение се наложи промяна в програмата на изложението.

Вносителите на селскостопанска техника, които взеха участие в АГРА бяха малко, но за сметка на това привлякоха интереса на много посетители. Сред тези фирми беше СД Драганови – с чисто нови трактори Kioti и Foton, подходящи за фермерите с малки и средни по размер стопанства.

Карловската фирма Сатнет участва в АГРА с редица модели употребявана селскостопанска техника Kubota, Iseki, Yanmar и др.

В палатите на АГРА 2010 селскостопанските производители имаха възможност да разгледат много нови сортове семена, зърнени , зеленчукови и овощни култури; нови продукти от сферата на растителната защита и прецизното земеделие.

В представянето на предимствата на прецизното земеделие успешно се конкурираха фирмите НИК ООД и Универсал НВГ.

На щанда си НИК представиха за първи път специализирания софтуер за управление на селскостопански ферми Farmworks, както и системета „НИК Проследяване на машини”, която дава възможност за следене в реално време на машини.

Универсал НВГ от своя страна представи новите продукти на американската фирма Spectrum за киселинност на почвата, метеостанциите, както и навигационните системи на немската фирма Muller Elektronik Track-Guide, заедно с автопилот системите на Reichhardt, които предлагат на българския пазар от миналата година.

Добро представяне на АГРА 2010 направи българският производител на земеделска техника – шуменската фирма Мадара, която беше наела цяла палата за представяне на почвообработващ инвентар.

Фирма Лубрифилт  представи най-новите продукти от гамата на Petro – Canada  и Donaldson и немалко посетители имаха възможност да се уверят сами в предимството и богатият асортимент на канадските смазочни продукти, чиято базова чистота е 99,99..%.

Шест български продукта и един холандски бяха отличени в Конкурса за иновации, който се организира  за втори път в рамките на Международната селскостопанска изложба.

В последния ден на АГРА 2010 трима посетители получиха наградите, които по традиция раздава Международен панаир Пловдив – мотофреза с две скорости, моторна бензинова пръскачка и бензинова водна помпа.

На Международната селскостопанска изложба АГРА  бяха изложени експонати на 450 фирми от 26 държави, които привлякоха хиляди бизнес посетители.

С 19% повече са били посетителите на АГРА 2010 в сръвнение с миналогодишното издание на Международната селскостопанска изложба, сочат неокончателните данни от информационната система на Международен панаир Пловдив въз основа на продадените билети и регистрираните посетители специалисти, които имаха право на безплатен достъп до изложението.

Над 27 000 посетители са разгледали експозициите в дните между 23 и 27 февруари. В третия и в последния ден на изложбата гостите са били двойно повече в сравнение със същите дни на АГРА 2009.

Въпреки високия брой на посетителите и добрата организация, много от посетителите останаха учудени защо на изложбените площадки пред палатите на Пловдивския панаир липсват водещите фирми – вносители на трактори, комбайни и прикачен инвентар...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!