АГРА 2016 бе най-силното изложение от години насам (СНИМКИ)

АГРА 2016 бе най-силното изложение от години насам (СНИМКИ)

Специализираното селскостопанско изложение АГРА 2016, което за първи път се проведе съвместно с Винария, Фудтех и Апи България бе най-силното изложение за последните години. В трите слънчеви дни след откриването, откритите площи и палатите бяха буквало препълнени с хора. Търговците на агротехника споделиха, че имат сключени множество сделки за трактори и нови земеделски машини.

 

АГРА 2016

 

 

 

Най-много посетители на АГРА 2016 имаше в 13-а палата, където участваха редица нови фирми, както и в специализираната палата за пчеларство. Особен интерес бе отчетен на щандовете за специализирани продукти в животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството.

 

 

Силен интерес бе отчетен и от зърнопроизводители на щандовете за прецизно земеделие, семена, торове и препарати за растителна защита, където се договаряха преференциални условия за цени и доставки. За земеделските производители бе приятно да съчетаят бизнес задачите с посещението на Винария 2016 и дегустацията на най-добрите селекции български вина.

 

 

От Международен панир Пловдив отчетоха посетители на касите през дните на изложението от 8 500 на ден, както и за организирани големи групи посетители.

 

 

В рамките на изложението имаше и богата съпътстваща програма, включваща теми като проекти по мярка 6.3 от ПРСР 2014-2020, организирана от Националната служба за съвети в земеделието; голям Форум за иновациите в земеделието, оганизиран от Института за агростратегии и иновации; Форум за биоземеделието в България, организиран от Българска асоциация биопродукти и др.

 

 

НАГРАДИТЕ НА АГРА 2016 и ВИНАРИЯ 2016

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“ в Пловдив. В състезанието се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет. Те получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ на 25 февруари. Надпреварата се провежда за осми път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

 


Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“ стана призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост. Той е дело на Института по овощарство в Пловдив.

 


Друга иновация на световно ниво, създадена от български учени, също е отличена в конкурса. Това е средството за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци на Института по почвознаниe, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров". Разработката бе призната за най-добра в категория „Технологии за растениевъдството“. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ най-висок резултат има дъмпер „Мадара“, серия М 21 - ремарке за насипни товари на компания „Мадара“.
Фаворит в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“ стана уредът за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд и обявен като световна новост. А в категория „Технологии за животновъдството“ победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“.

 

 


Два продукта са оценени най-високо в категория „Торове и препарати за селското стопанство“: течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“, произвеждан от българската фирма „Екофол“, и технология „Капрено“ на германската компания „Байер“, представена от „Байер България“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс“, България.

 


Още един нов сорт стигна до финала. Това е обикновената зимна пшеница „Гизда“, създаден от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ - Садово. Председател на комисията бе заместник-министърът на земеделието доц. д-р Цветан Димитров, а в нея влизаха представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета. Претендентите в Конкурса за иновации се представят на „Агра 2016“, в която се включиха над 440 фирми от 23 държави.

 

 


На традиционната Вечер на изложителя бе връчена и една специална награда на вестник „Марица“ - за постижения в областта на цялостното комплексно обслужване и сервиз в сферата на селскостопанската техника. С приза бе отличена фирма СД „Драганови“, която е дългогодишен участник в Международната селскостопанска изложба.

 

 

 

 

 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!